Szabályozza a vérnyomást, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét, javíthatja az állóképességet, javíthatja a szellemi teljesítményt, minden mérget kipucol, jót tesz a májnak.

A céklalé egykor a görögök kedvenc itala volt nem véletlenül, hiszen az erőteljes színű zöldségnek rendkívül erős regeneráló hatása van. Rengeteg kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, ként,  A-, B- és C-vitamint tartalmaz.

Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, illetve nagyon jó hatással van az emésztésre is, serkenti a bélmozgást, és biztosítja a gyomor egyenletes működését. A céklában lévő nitrátok sokat segítenek abban, hogy ereink egészségesek legyenek, ettől pedig jobb lesz a keringésünk és alacsonyabb a vérnyomásunk. 

A céklalé vérnyomáscsökkentő hatását kutatások is igazolták. A céklában sok a folsav és a betain, ezért segít csökkenteni a vérben a homocisztein (A homocisztein egy aminosav, mely a szervezetben metioninből épül fel) szintjét, ha ebből túl sok termelődik, akkor növelheti az artériakárosodás, illetve a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Élsportolók étrendjében gyakran szerepel ez a zöldség, hiszen a benne található nitrátok javíthatják a sportteljesítményt is. A cékla erekre és keringésre gyakorolt jó hatása miatt abban is segít, hogy több vér jusson az agyunkba, amitől jobban működhet.

Ez különösen az idős embereknél nagyon hasznos, így nekik még inkább javasolt a gyakori céklafogyasztás. A cékla meglepően egészséges élelmiszer.

Májunk komoly szerepet játszik a vér, illetve egész testünk méregtelenítésében, ha céklát eszünk, némiképpen tehermentesíthetjük ezt a fontos szervet. Kis mértékben csökkentheti a koleszterinszintet és a máj méretét is.

Tisztítja a májat és a vért a kutatások szerint segíthet az alkohollal és kábítószerekkel kapcsolatos szenvedélybetegségek leküzdésében is.

Kránitz Attila 
személyi edző

 

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.