MIÉRT NEHEZEBB A FOGYÁS, HA ÜLŐ MUNKÁT VÉGZÜNK?

SPEEDFIT | 2019.05.11 16:52

Edzőként tevékenykedve sokan keresnek meg azzal a céllal, hogy a hosszú idők során felhalmozódott plusz kilóknak szeretnének búcsút inteni. A laikus ember azt gondolná, hogy mozogni kell és kevesebbet enni, így garantált a siker.

Az évek alatt viszont megfigyeltem, hogy a fogyni vágyók táborát két csoportra lehet osztani a testzsír százalék szempontjából. Van, akivel elkezdjük az edzéseket, illetve fokozatosan átalakítjuk az étkezések mennyiségét, minőségét, és ennek alapján szépen csökkennek a kilók, de van, akinél még személyre szabott, grammra pontosan meghatározott tápanyagok mellett is csak alig vánszorognak lefelé az értékek.

A két csoport közötti különbséget nem az edzés milyesége, és nem is a diéta, hanem az edzésen kívüli életvitel, azon belül is az ülés, és inaktív órák hossza jelenti. A sok ücsörgés lassítja az anyagcserét, elhízáshoz vezet…ezzel nem mondtam sok újat. A Kérdés az, ha edz mellette az ember, és normálisan eszik, akkor mik azok a tényezők, amik két táborra szedik a fogyni vágyókat?

Rossz testtartás

Egész nap a székben, a billentyűzet felé görnyedve vállaink előre esnek, fejünk pedig követi ezt. A probléma ezzel az, hogy a mellkasunkra, belső szerveinkre nehezedő nyomás fokozódik. Elől lévő mellizmaink nem lesznek képesek kellőképpen megnyúlni ahhoz, hogy megfelelő levegő mennyiség kerüljön tüdőnkbe. Próbáld csak ki, szívj be egy mély levegőt az orrodon keresztül, miután kihúztad magad, és felvettél egy egyenes tartást, majd csapd előre vállaid, fejed, és ismételd meg. Számottevő lesz a különbség!

De mi köze van ennek a zsírégetéshez?

Már a szóban is benne van, égetés, és mint ahogy jól megtanultuk az iskolában, az égéshez bizony oxigénre van szükség. Ha egész nap ülsz, mellkasodra támaszkodva, nem leszel képes a mély lélegzetvételre, azaz kialakítasz magadban egy oxigénhiányos állapotot, ergo a zsírégetés minősége sem lesz megfelelő. Teljesen más, ha ülőmunkád után jössz le a terembe edzeni, vagy úgy, hogy egész nap egyenes, szabályos testtartásban mozogtál.

Menjünk mélyebbre…

Tüdőnket összenyomjuk, lassulnak a belső folyamatok. No de a levegőt nem csak oxigén alkotja, hanem nitrogén és szén-dioxid is. A csökkenő tüdőkapacitás csökkenő nitrogén szintet is jelent, ami pedig ha nem megfelelő, akkor az erek szűkülni fognak szervezetünkben. Ha pedig csökken az erek szállítókapacitása, az szintén azzal jár, hogy egységnyi idő alatt kevesebb oxigént tudunk szállítani az égési folyamatokhoz.

Folyadék

Valljuk be, ülőmunka mellett, számítógép-tablet-telefon fölé görnyedve valahogy elfelejt az ember inni. Nem mozogsz, ezért úgy érzed, nincs annyi vízre szükséged. Viszont ha a fentebb írtakat tetézzük a kevés folyadékfogyasztással, akkor a vér sűrűsége is növekedni fog. A sűrű vér sokkal nehezebben jut át az amúgy is szűk érhálózaton, ami egyrészt szintén az oxigén és tápanyag ellátást rontja, másrészt a szív munkáját is nagyban megnehezíti.

Irány az edzőterem!

Lemész edzeni, már pár hete csinálod a kardio és erősítő edzéseid, de valahogy úgy érzed, valami nem az igazi. Fejlődsz, de nem bírod úgy szusszal, kitartással, mint embertársaid. Ennek egyrészt az oxigén-nitrogén mennyiség az oka, másrészt pedig az aerob-anaerob küszöb értéke. Az aerob edzés egy olyan kardio mozgást jelent, amelynél az izommunkához szükséges oxigén mennyisége elegendő ahhoz, hogy hosszú távon is bírd, alacsonyabb intenzitás mellett az edzéseid. Amikor átlépsz az anaerob küszöbödön, akkor nem tudsz elegendő oxigént juttatni a szervezetednek, hogy bírd az aktuális terhelést. Csökken a teljesítményed, kapkodsz a szádon a levegő után, és elkezdesz savasodni. Minél rosszabb az oxigén ellátottság, az oxigén felvevő képességed, ezt a küszöböt annál hamarabb átléped. Az ülő életmódot folytató emberek hamarabb kapkodnak levegőért ugyan olyan intenzitású edzés közben, mint a mozgalmasabb életvitelt végző társaik.

Ebből következik, hogy ha hamarabb kipurcansz, illetve átléped az aerob-anaerob küszöböt, akkor hamarabb el is fáradsz, és lehet, hogy az egy órás edzés csak fél óra lesz. Így viszont az edzésen elégetett kalóriát mennyisége is a felére csökken!

Itt jegyezném meg, hogy minden mozgás endorfin hormontermeléssel jár, melynek egyik mellékhatása, hogy tágítja az ereket, így hosszútávon javítható az érhálózat, az oxigénfelvevő képesség, ezáltal pedig csökkenthető vérnyomásunk, és a szív és érrendszeri megbetegedések kockázata is.

Kalóriaégetés

Sajnos az edzés önmagában nem ellensúlyozza az ülő életmódból fakadó problémákat. Az álló test máshogyan hasznosítja az energiákat, mint az ülő. Testhelyzetünk hatással van az energiaégetés sebességére, és a raktározás mértékére is. A nem edzés közbeni energiafelhasználás mértékét az úgynevezett NEAT (Non-Excercise Activity Thermogenesis), azaz “nem testedzés jellegű aktivitás által keltett hőmérséklet” határozza meg, mely Dr. James Levine nevéhez fűződik.

Levine szerint, aki napi 8 órát ül számítógép előtt, ez alatt 300 NEAT energiát éget el. Ellenben, aki nem ül, például egy rakodó munkás, vagy pincér, 1300 NEAT energiát hasznosít, ez 1000 kalóriányi eltérés!

Sajnos az ülő test nem használ sok energiát. Kikapcsolnak azok a funkciók, amelyek az energiahasznosításra összpontosítanak, ezzel együtt a zsírraktározás foka megnő.

Ezért van az, hogy aki ülőmunkát, inaktív életvitelt folytat, sokkal hajlamosabb az elhízásra, és az ezzel járó megbetegedések (cukorbetegség, magas vérnyomás, inzulin rezisztencia) kockázata is nagyobb. Az elhízás, és az inaktív ülő életmód kéz a kézben jár.

Inzulinrezisztencia

Alattomos „betegség”, mely inkább a hölgyeket érinti. Az ülő, inaktív életmód, illetve a rossz étkezési szokásoknak köszönhetően a sejtek inzulin receptorai sérülnek, így nem lesznek képesek a vérben keringő cukrot megfelelően hasznosítani. A vércukorszint szabályozásáért az inzulin nevű hormon felel, mely azért felelős, hogy ezen receptorokhoz kapcsolja a szükséges cukrokat. Mivel a receptorok sérültek, a sejtek éheznek, aminek következtében jelzést küld a szervezet, hogy több inzulint termeljen hasnyálmirigyünk. A magas inzulin, illetve vércukor szint pedig nagyon kedvező környezet a zsírraktározódási folyamatoknak.

Inzulinrezisztencia esetén mindenképp javallott a sport, és mozgásban gazdag életvitel, valamint az alacsony glikémiás indexű, relatív cukormentes táplálkozás kialakítása, és a napi 3-4 szeri változatos étkezés.

Konklúzió

Testtartásjavítással, és légző gyakorlatokkal tudod fokozni a fogyás sebességét! Ha ezzel a mondattal kezdtem volna a cikkem, biztos sokan nem olvasták volna tovább, így viszont a fentebbieket tudomásul véve ez idáig már összeállt a kép az ok-okozati dolgokról. Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a fitness, és edzőtermi világban a légző, és testtartást javító gyakorlatok, hiszen egyre nagyobb szükség is van rájuk.

Ha javul tartásod, nagyobb lesz a tüdőkapacitásod. Jobb légzés egyenlő jobb oxigén-nitrogén egyensúly, tágabb érhálózat. Ez növekvő teljesítményhez, könnyebb zsírégetési folyamatokhoz, nagyobb energiaszinthez vezet.

SPEEDFIT - Fitnesz Mindenkinek!

Horváth Szabolcs

Forrás:
http://www.hibridtraining.hu/