A hengerezés az izmok környéki kötőszövetes struktúrákat célozza, amely egész testünket hálószerűen körbefonja. Az idő múlásával kötőszöveteink rugalmassága csökken, ami korlátozza hajlékonyságunkat, azaz az izmok, inak, szalagok rugalmasságát, problémamentes mozgathatóságát. Ennek leggyakoribb oka a mozgásszegény életmód, így a kötőszövetek nincsenek igénybe véve.

Egy megfeszült kötőszövettel az ízületeink sem tudnak teljes mozgástartományukban mozogni. Sajnos az egyoldalú edzés is okozhat gondokat. A kötőszöveteknek, így a porcoknak és az izmok fasciális struktúráinak nyomásra és nyomás csökkentésére van szükségük ahhoz, hogy anyagcseréjük megfelelően működjön. Mozgás nélkül nem jutnak elegendő vízhez, hidratáltságuk csökken, veszítenek rugalmasságukból. Ráadásul a rostok lefutása rendezetlenné válik, ami a mozgásképesség korlátozódásához vezethet. Mivel az izmokat teljes egészükben körülveszik a kötőszövetek, így közvetlen hatással vannak a mozgás egészére. A masszázshengerrel a kötőszövetekre „kívülről” kifejtett nyomással közvetlenül befolyásolhatjuk a kötőszövetek tápanyag-ellátottságát, ezáltal rugalmasságukat.

Hoztam egy nagyon egyszerű és gyorsan elvégezhető tesztet, mellyel saját magadon is kipróbálhatod, hogy milyen hatással van hajlékonyságodra egy egyszerű masszázs. Nincs másra szükséged, csak egy kisebb méretű labdára, pl. teniszlabdára:

  1. Állj egyenesen, majd hajolj előre. Ügyelj arra, hogy a térdeid legyenek nyújtva.
  2. Jegyezd meg, hogy meddig érnek le az ujjaid!
  3. Állj fel és cipő nélkül a teniszlabdával masszírozd át 1-1 percig mindkét talpadat. Végezheted körkörösen vagy oda-vissza a mozdulatokat, ahogy jól esik.
  4. Majd állj egyenesen, és újra hajolj előre egyenes térdekkel. Figyeld meg, hogy most meddig érnek le az ujjaid… de lehet, hogy már az kézfejedet is a talajra tudod helyezni.

A talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag, a plantaris fascia, más néven talpi bőnye lazításával aktiváljuk kötőszöveti rendszerünket. Gondoljunk bele, hogy; ha ugyanezt a technikát alkalmazva egy henger segítségével az egész testen alkalmazzuk…testünk fellélegzik, ízületi mozgástartományunk javul, lazábbak és hajlékonyabbak leszünk. Szerintem nem kell ennél több magyarázat, hogy milyen pozitív hatása van. Persze, aki a bemelegítést és nyújtást eleve elhanyagolja, az erre sem fog időt szánni, de akinek fontos az, hogy évek múlva is tökéletesen funkcionáljanak az izmai, ízületei, annak megéri! 

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Írta: Szabó Judit

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.