Ettől függetlenül a kötélmászás az egyik legjobb kondicionáló gyakorlat, amely rendkívül hatékonyan fejleszti a hátizmok, a vállizmok, a bicepszek, valamint az alkar izmainak erejét.

A gyakorlatnak sok verziója van,a „klasszikusban” a sportoló lábkulcsolást használ,míg a jóval nehezebb és összetettebb „csak karral történő” mászás a lábak kiiktatásával történik, ezt függeszkedésnek is nevezzük.

A nélkülözhetetlen technikai alap a lábkulcsolás, melynek lényegét röviden így foglalhatjuk össze:

A keresztben lévő lábakkal össze kell szorítani a kötelet. A kötél ekkor a két lábszár között van, ezekkel és a térdekkel egyaránt szorítjuk, a combok közé nem kerül.

Fontos, hogy az alul lévő láb lábfejének külső részével, míg a felül lévő láb külső boka alatti részével harapófogószerűen szorítsunk.

Ha ez megvan( térdhajlított helyzetben), nincs más hátra, mint összehangolni a felsőtest és az alsótest húzó-toló munkáját, s máris fenn vagyunk a szer tetején.

Érdekességként: az 1896-os olimpián a kötélmászás olimpiai sportágként debütált. A versenyzőknek egy 14 m magas kötélre kellett felmászniuk, természetesen a lábak segítsége nélkül.( öszehasonlításként, a ma használatban lévő eszközök általában 6 m hosszúak)

A feladat nehézségét jól jelzi, hogy mindössze két görög versenyző tudta teljesíteni a feladatot…

Írta: Bögi Viktor 

 

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.