A következő cikkben szeretnék Nektek segíteni, hogy megérthessétek a kineziológiai szalagok működését.

Egy kis történelem

A kineziológiai szalagot dr. Kenzo Kase japán származású orvos szabadalmaztatta 1979-ben. Célja az volt, hogy létrehozzon egy olyan gyógykezelési eljárást, ami forradalmasítja a sérült izmok, ízületek rehabilitációját.

Ehhez kidolgozott egy olyan szalagot, ami a bőrhöz hasonló erősségű, hosszirányban rugalmas és anélkül lehet velük a sérült testrészeket rögzíteni, hogy azok szabad mozgását korlátoznánk vele.

Ez az eljárás nagyban felgyorsíthatja a rehabilitáció folyamatát. Az addig használt merev kötések ugyanis gátolták a végtagok mozgását, így a gyógyulási folyamat után még egy hosszadalmas rehabilitációs folyamat következhetett a kezelés alatt elvesztett izmok visszaépítésével és a megfelelő mozgástartomány visszaállításával.

Ezt a procedúrát szerette volna lerövidíteni Kenzo Kase és szabadalma meg is állta a helyét. A kinesio tape a legtöbb mozgásszervi megbetegedés esetében rendkívül hatékony kiegészítő terápiának bizonyul.

El kellett telni némi időnek, mire a nyugati kultúrába is eljutott ez a gyógymód, de a 2008-as olimpián már használták, míg manapság a legtöbb sporteseményen már látni a sportolókon tarka szalagokat.

Tape-ről általánosságban

A kinesio tape egy rugalmas pamutszalag akril ragasztóval. Mentes mindenféle kémiai anyagoktól, bőrbarát, lég- és vízáteresztő, úgynevezett második bőrként funkcionál. Mozgásszervi problémák kezelésének egyik leghatékonyabb kiegészítő eszköze.

Alkalmazható:

  • Sportsérülések, ficamok, húzódások esetén
  • Tartáshibák javítására
  • Feszes, görcsös izmok lazítására
  • Fej-, nyak-, hát-, derékfájdalmak esetén
  • Golf- és teniszkönyök esetén

A tape hatásmechanizmusa

Lifting (elemelő) hatás

A felragasztott szalag megemeli a bőrfelületet, alatta felgyorsul a nyirok- és a vérkeringés, ezáltal a salakanyag eltávolítás is. Így segíti a sérült testrész mielőbbi regenerációját, továbbá csökkenti a sérült szövetek terhelését.

Pain gate (fájdalom kapu) hatás:

A fájdalomérzékelő receptorok jelei egy bizonyos idegi kapuhoz jutnak el, ami továbbítja azt az agyi központok felé. A felragasztott szalagok csökkentik a receptorokra nehezedő nyomást, ezáltal gyengébb jelek jutnak el az agyba.

 Propriocepció:

Azaz testtudat. A különböző testrészek testhez viszonyított helyzetének érzékelése.
Ebben is segítségünkre lehet a tapasz, hiszen javítja a mozgás hatékonyságát azáltal, hogy elősegíti az izmok proprioceptív válaszát.

Stabilizáló szerep:

Hipermobil ízületek esetén segít az ízületi fejet a vápában tartani (pl: váll). Ezenkívül rendkívül hatékony ragasztási technikák vannak a boka és térd stabilizálására is. Versenyek előtt előszeretettel alkalmazom én is ezeket az eljárásokat.

Remélem segítségetekre lehetettem ezzel a cikkel.

A SPEEDFIT-ben már több kolléga is elsajátította a kinesiology-taping hasznos tudásanyagát, keressetek minket bátran!

Orosz Margó masszőr, Kerekes Krisztián fizioterapeuta és jómagam is várlak Titeket, ha ki szeretnétek próbálni ezt a módszert.

Kanczler Ádám
SPEEDFIT

Forrás: Balance Medical Fitness Akadémia – Kinesiology-taping tanfolyam

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.