Hogyan kell csinálni a tökéletes plank-et.

SPEEDFIT | 2019.05.23 6:36

Munkám során sokszor észrevettem, hogy az emberek helytelenül végzik a plank gyakorlatot. Ezért szeretném nektek bemutatni hogyan végezzétek helyesen.

A plank egy olyan gyakorlat amely főleg a törzs izmait fejleszti. A has felső, középső és alsó szakaszát is megdolgoztatja. Valamint a farizom is keményen dolgozik.

Többféle változata van pl.: normál plank, oldal vagy haránt plank, stb. Nálunk a legismertebb, leggyakrabban használt a normál plank. A gyakorlat fekvőtámaszhoz hasonló, ám behajlított karokkal, egyenes háttal kezdődik és ennek a pozíciónak a kitartásával folytatódik (alkartámasz).

Az alkarok előre fele néznek, míg a hát és a lábak egy egyenest alkotnak. A lábak csípőszéles terpeszben vannak. A fejet gerinccel egyvonalban tatjuk. A gyakorlat nehézsége attól függ, hogy mennyi ideig tartjuk ki ezt a pozíciót.

Fontos, hogy helyesen végezzük, mert a helytelenül végzett gyakorlat könnyen gerincproblémához vezethet.

Én azt ajánlanám nektek, hogy kevesebb idővel próbálkozzatok (kb. 30 mp) ,de az viszont szabályos legyen. Folyamatosan emeljétek az időtartamot. Ha segítségre lenne szükségetek, forduljatok hozzám.

Egy kis érdekesség: Új plank világrekord: a 60 éves George Hood 10 óra 10 percen át volt ebben a pózban, aki egyébként egy nyugalmazott tengerészgyalogos.

Kránitz Attila
Személyi edző