Alkohol vs. Fitnesz

SPEEDFIT | 2019.01.01 16:15

Ha már ünnepek, egy kis aktualitás. Mint azt a cím talán sejteti, ebben a cikkben az alkoholfogyasztásról, azon belül is annak szervezetünkre gyakorolt hatásáról lesz , valamint néhány tippel is szolgálok , amiket szem előtt tartva nyugodtabban koccinthatunk kedvenc italainkkal anélkül, hogy ez az edzés vagy a diéta rovására menne.

Tények

Ellentétben a zsírral, amit zsírszövetként, vagy a szénhidráttal, melyet az izomzatban és a májban glikogénkénként tárol a szervezet, a tiszta alkoholt nem képes elraktározni semmilyen formában. Ennek oka, hogy a szervezet toxinként, méregként azonosítja az alkoholt, így arra kényszerül, hogy az összes többi makrotápanyag (fehérje, zsír, szénhidrát) anyagcseréjét felülírva az alkohol lebontását sürgesse . A májban egy olyan vegyületté alakul, amelyet a szervezet könnyedén eléget, így a testnek nem kell sok anyagcsere-munkát végeznie. Míg ez a folyamat tart, a zsírégetés, mely ideális esetben folytonos, ideiglenesen félbeszakad és akár órákkal alkoholfogyasztás után is fennáll. Azok számára, akik gyakran fogyasztanak alkoholt, a test elkezdi rendszeres energiaforrásként azonosítani, és idővel előnyben részesíti a testzsír  tárolását, annak elégetése helyett. Innen a „sörhas” kifejezés, mivel a zsírraktározás leggyakoribb helye a hasi rész.

Az alkoholfogyasztás megállíthatja a fehérjeszintézist (vagyis a sejtek megállítják a fehérjeképzést) A kutatások azt mutatják, hogy függetlenül attól, hogy mennyi fehérjét fogyasztunk, ha az edzést követő 8 órán belül italozunk, a fehérje szintézis rohamosan csökken.

Számoljuk el!

Nem titok hogy az alkohol, akár csak a három fő makrotápanyag, számszerűsőíthető, így idézőjelben beiktatható napi energiaszükségletünkbe. 1 gramm alkohol 7 kalóriát tartalmaz, ami a makrotápanyagok tekintetében elég magasnak számít.

1 gramm szénhidrát = 4 kalória

1 gramm fehérje = 4 kalória

1 gramm zsír = 9 kalória

1 gramm tiszta alkohol = 7 kalória

A legegyszerűbb módja pohár italunk elszámolásának, ha kiváltjuk napi szénhidrát vagy zsírbevitelünk egy részével. Ekkor az elfogyasztott alkohol teljes kalóriatartalmát vesszük, szénhidrát esetében 4-el, zsír esetében 9-el elosztva a kapott összeget levonjuk napi szükségletünkből. Nézzünk is néhány kedvelt italt számszerűsítve:

                               Kcal/1 dl              Szénhidrát

Vörösbor            85                           2.6

Fehérbor            82                           2.6

Barna sör            51                           5.9

Világos sör          38                           4.6

Gin                         263                         0.0         

Konyak                 246                         1.7

Likőr                      306                         32.5

Pálinka                 260                         0.0         

Pezsgő                 76                           1.4         

Rum                      231                         0.0                        

Tequila                 200                         0.0         

Unicum                323                         19.0

Vodka                   231                         0.0         

Whisky                 248                         0.1

 

Nyilván ez egy leegyszerűsített számítási mód, figyelmen kívül hagyva minden egyéb változót. Az émésztési folyamat során, tartalmazzon alkoholt vagy sem, figyelembe kell vennünk az alábbi tényezőket, melyek hatással lehetnek szervezetünk zsírégető képességére:

Hormonális állapot

Energiafelhasználás

Regeneráció

Alvás

És amikor az alkoholfogyasztást nézzük, tudnunk kell, hogy az közvetlenül befolyásolja mind a négy változót.

Hormonális állapot

A kutatások egyértelműek, az alkoholfogyasztás negatívan hat a tesztoszteron termelésre. Bár ez a hatás akut, mégis jó szem előtt tartani.

Tesztoszteron termelés csökkenése során két fő dolog játszódik le a szervezetben:

1 - A tested nem lesz képes megtartani vagy építeni annyi izomszövetet, mint optimális hormontermelés mellett.

2 - Az anyagcsere-folyamatok sebessége csökken.

Nyilvánvaló, hogy ezek közül egyik sem optimális, és negatívan befolyásolják a zsírégetést.

 

Energiafelhasználás

 

A zsírégetés alapjában egyszerű - kalóriák bevitel vs. kalória felhasználás. Fontos megjegyezni, hogy a teljes napi energiaszükségletnek négy összetevője van:

Az ételek termikus hatása

Edzésből származó termogenezis

Nem edzésből származó termogenezis (NEAT)

• BMR - Napi kalóriaszükséglet

Az alkohol, még a legkisebb mennyiségben is, csökkentheti fizikai teljesítményünket mind az edzőtermen belül, mind kívül, ezzel nagyban befolyásolva zsírvesztésre való képességünket.

Regeneráció, Alvás

Testünk átalakulásának és alapvetően egészségünk megőrzésének egyik legfontosabb törvénye, miszerint a szervezetre kifejtett minden stressz-hatást egyenértékű regenerációval kell ellensúlyozni. Nyilvánvaló, hogy az alvásról beszélünk.

Sajnos, egyéntől, szervezettől függően már egyeten ital is felboríthatja a normál alvási ciklust, ezzel láncreakciót elindítva a már fent említett dolgok irányába.

Összefoglalva, mit is tehetünk:

1. - Számoljuk bele az elfogyasztott alkoholt napi energiaszükségletünkbe

2. - Fő a mértékletesség, a túlzott alkoholfogyasztás akut hormonális ingadozásokhoz vezethet, ami az edzéseink ellen dolgozik.

3 - A NEAT prioritása - Alkoholfogyasztást követően iktassunk be egy kisebb fizikai aktivitást (gyaloglás), ezzel egyensúlyozva az alkoholból származó energiatöbbletet.

4 - Regeneráció - A pihenés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, egy hosszabb partit after-parti helyett kísérjen egy kiadós alvás.

 

Remélem sikerült kicsit tágabb képet adni  a témában és talán kis megnyugvást szerezni azoknak, akik nem szeretnének teljes egészében lemondani kedvenc alkalmi italukról.

 

Szücs Péter

Személyi edző- Speedfit