Elég lesz?

SPEEDFIT | 2019.02.05 23:29

3200 méter futás, valamint 600 ismétlés 3 különböző saját testsúlyos gyakorlatból. Murph alaposan próbára teszi a kondíciódat.

Lássuk a nyers adatokat: Futsz 1600 métert, csinálsz 100 húzódzkodást, végzel 200 karhajlítást fekvőtámaszban, guggolsz 300-at, majd lenyomsz újabb 1600 métert. Ez Murph, az egyik legkeményebb és legismertebb „crossfit workout”.

Mint látod, Murphnek minimális az eszközigénye. Elég egy húzódzkodó állvány, egy futópad- kinti edzésnél mondjuk egy erős fa, amely elbír, s egy töltés, hogy száguldhass:D  –, s máris tolhatod.

Honnan a Murph név? Michael P. Murphy hadnagy Afganisztánban esett el 2005-ben, egy különleges műveleti akció közben ( a történetről film is készült „A túlélő” címmel,  Mark Wahlberg  főszereplésével).

Murphy hadnagy a különleges egységek katonájaként többek közt a már említett gyakorlatsorral edzette magát, ráadásul golyóálló mellényben( profi versenyzők ennek apropóján súlymellényben hajtják végre a rutint).Május utolsó hétfőjén, az Emlékezés Napján egész Amerikában sportolók ezrei végzik el ezt a WOD-ot( workout of the day), ezzel is tisztelegve a hősi halált halt tiszt előtt.

Néhány érdekesség: A legjobb idők fél óra körüliek. Ez azért nem semmi, igaz? Ám itt sincs megállás, újabban divatba jött a dupla Murph, na meg a tripla verzió is. Aztán itt van egy bizonyos Shaun Gardner, aki cirka 8 és fél óra alatt 10 Murph-öt hajtott végre egymás után!!!

Ha kedvet kaptál az egészhez, nem árt figyelembe venned néhány összetevőt. A legfontosabb az erőbeosztás. 1600 méter futás után végezhetsz mondjuk 5 húzódzkodást, 10 fekvőt, 15 guggolást. Rövid pihenő, pár légzés, mehet az újabb kör. Ebből vár rád 20 .:-)

Aztán lehet, hogy futás helyett  csak sétálsz kezdetben, de rövid idő múltán „helyrebillennek” a lábaid, s menni fog a futás is. Az újabb 1600 méter...

Ha „soknak” érzed az egészet, próbálkozhatsz a felével is, illetve a húzódzkodásoknál( a legtöbb embernél vélhetően ez a leggyengébb láncszem)igénybe veheted gumikötél segítségét.

 

Jó edzést kívánok! Bögi Viktor edző