Egy kismama napjai

SPEEDFIT | 2019.06.27 12:59

Talán sokan nem tudják még, de lassan 6 hónapja én is a kismamák táborát erősítem. Rengeteg kérdés merült fel bennem annak ellenére, hogy már több kismamát kísértem végig a 9 hónap alatt edzőként. Abban biztos voltam, hogy mindenki másképp éli meg ezt az időszakot. A következő sorokban igyekszem pár saját tapasztalatot átadni a kismamáknak vagy érdeklődőknek.

Munka és várandósság

Az első 12 hét nehéz időszak volt számomra, hiszen a „jó hírt” még nem oszthattam meg a munkahelyen, ezért a mindennapokban úgy kellett tennem, mintha mi sem történt volna. Ezzel ellentétben a szervezetben nagyon sok testi és hormonális változás történt, amit nehéz volt leplezni.

Számomra a legnehezebb feladat mégis az volt, hogy észben tartsam (hogy állapotos vagyok) és a munka közben ne erőltessem túl magam.

Ez néha kihívás volt, hiszen napi szinten nehéz súlyokat mozgattam vagy túlságosan sok gyakorlatot mutattam be. Figyelnem kellett, hogy a kivonjam magam a nehéz fizikai munka alól, a folyamatos rázkódással, zötykölődéssel járó feladatokból.

Érdekes, hogy a 2. trimeszterre érezhetően jobb lett az energiaszintem és munkabírásom. Természetesen ettől függetlenül figyeltem a testem jelzéseire, hogy ebben az időszakban se terheljem túl magam.

Táplálkozás

Az 1. trimeszter alatt én azon szerencsések közé tartoztam, aki rosszullét, hányinger és émelygés nélkül átvészelte ezt az időszakot. A gyomrom ettől függetlenül eléggé zavarosan működött, ami természetes ezekben a hónapokban. Eddig még nem vettem észre, hogy bizonyos ételeket annyira kívántam volna, viszont sokszor más ételeket részesítek előnyben, mint ezelőtt.

Már az elején beszereztem 2 szakkönyvet (Az a 9 hónap és a Kismamaétrend) a terhességről és az étrendről. Megtanultam melyek a tiltólistás ételek és mik azok a tápanyagok, amelyek bevitelére ebben az időszakban fokozottan figyelni kell.

Az igaz, hogy nőtt az étvágyam, ennek ellenére nem dupláztam semmiből sem az adagokat. Igyekszem több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.

Mivel elég gyors az anyagcserém, sokszor előbb leszek éhes, ezért mindig tartok magamnál vésztartalékként magokat (pl: mandula, kesudió) egy zacskóban. A gyorskaják, nassolnivalók, cukros üdítők eddig sem tartoztak a kedvenceim közé, de most fokozottan ügyelek arra, hogy kerüljem őket vagy csak nagyon ritkán fogyasszak belőlük.

A cukorterheléses vizsgálaton még nem vagyok túl, így csak reménykedem, hogy nem fog túl magas szintet mutatni, ami után diétát kellene tartanom.

Sport hatása a kismamákra

Az első trimeszter alatt még nagyon mozgékonynak éreztem magam addig, míg a keresztcsonti panaszaim nem jelentkeztek. Emiatt sok gyakorlat nem esett jól ebben az időszakban. Szerencsére egy kis gyógytornával és házi feladattal ezek a panaszok enyhültek, így már újra jobban tudok csinálni szinte minden gyakorlatot.

Derékpanaszokon túl a másik kényes pont a hasizom a terhesség alatt. A hetek előrehaladtával ki kellett iktatnom bizonyos (hát- és) hasizomgyakorlatokat, hogy óvjam magam (ilyen volt pl: a hasprés vagy a labdán hasalós törzsemelés stb.).

Ami viszont igazából megnehezítette számomra a mozgást, az a folyamatos harisnya viselése. Akinél van hajlam visszérre, annál sajnos ebben az időszakban fokozott túlterhelésnek vannak kitéve az erek, ezért (erősen) ajánlott a kompressziós harisnya beszerzése és viselése.

Ezekről bővebb tájékoztatást a szakorvosok adnak (nőgyógyász és érsebész). Itt fontos megjegyezni, hogy speciális tornával (vénás torna gyakorlatokkal) sokat lehet segíteni a lábakon, melyet gyógytornász segítségével bárki el tud sajátítani és otthon vagy fitneszteremben is gyakorolni.

Igyekszem a hátralévő időszakban is aktív maradni, ameddig csak bírok, mivel mások példáján azt tapasztaltam, hogy sokat segít a szülésnél és szülés utáni időszakban is. Ez idő alatt továbbra is céljaim közt szerepel: az ideális súlygyarapodás, minél több tápanyagban gazdag étel fogyasztása és a fitt közérzet fenntartása.

Júliustól már a szülés előtti szabadságomat fogom tölteni, ezért minden vendégnek és érdeklődőnek a legjobbakat kívánom a jövőben.

Írta:
Skrihár-Nagy Melinda
személyi edző