Fit-Ball-ra fel!

SPEEDFIT | 2019.07.02 12:44

A Fit-Ball egy nagy gumilabda, mely alkalmas alakformálásra, gyógytornára és zsírégetésre egyaránt. Javítja az egyensúlyérzéket és alaposan megdolgoztatja a mélyizmokat, mivel instabil a felület, így az izmok folyamatos korrigálás alatt állnak.

Használatával olyan izomcsoportok is dolgoznak, melyeket más torna során nem tudunk rendesen megdolgoztatni. Fejleszti a koordinációs képességet és az ideg-izom kapcsolatokat.
Különösen ajánlott azoknak, akik ízületi rendellenességgel, visszértágulattal, vagy túlsúllyal rendelkeznek.

A labdával végzett gyakorlatok enyhítik a feszültséget a gerincoszlopban, és tehermentesítik az izületeket. A következő gyakorlatokkal az egész testet átmozgathatod. Kezdőknek 3x8, haladóknak 3x12-15 ismétlést ajánlok.

1. Fekvőtámasz Fit-Ballon
Lábunkkal a labdán támaszkodunk, karunkat hajlítjuk és nyújtjuk. Az instabil alátámasztás miatt aktívabban dolgoznak a core izmok.

2. Fekvőtámasz lábhúzással
A lábszárak a labdán helyezkednek el, majd a térdet közelítjük a mellkashoz és engedjük vissza.Az instabilitásnak köszönhetően a test összes izma dolgozik.

3. Felhomorítás Fit-Ballon
Csípővel támaszkodunk a labdán, innen engedjük le a törzsünket és hozzuk vissza. A nagyobb mozgástartomány miatt hatékonyabb a gyakorlat, mintha padon végeznénk.

4. Hasprés a labdán
Törzsünk a labdán támaszkodik és lassan jövünk fel miközben fújjuk ki a levegőt. Hasonlóan mint a felhomorításnál itt is kissé „negatívból” indul a gyakorlat, ezzel fokozzuk a hatékonyságot a talajon vagy padon végzett gyakorlattal szemben.

5. Csípő emelés labdán
Hanyattfekvésben helyezzük a lábainkat a labdára, a karokat nyújtsd ki oldalra a talajon. A lábakat lassan egyenesítsük ki és emeljük magasra a csípőnket, majd engedjük vissza. A gyakorlat közben koncentráljunk a farizom és a comb hátsó részén lévő hamstrings izmok munkájára.

Egyszerűnek tűnnek a gyarkolatok? Próbáld ki te is!

Horváth Ákosné Anita
sportedző