Eplény Spartan Race Beast

SPEEDFIT | 2019.07.07 10:25

A Spartan Race a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, amelyet hét elszánt ultrafutó talált ki. A Spartan 2010-ben alakult, melynek célja az, hogy egy olyan adrenalin löketet adjon a résztvevőknek, melyre egy egész életen át emlékezni fognak. Megkülönböztetünk Sprint (5 km+, 20+ akadály), Super (13 km+, 25+ akadály), Beast (21+ km, 30+ akadály) és Ultra (40 km+, 60+ akadály) távokat. Magyarországon 2014. óta rendezünk Spartan versenyeket.

Életem során már teljesítettem a két rövidebb távot. Sőt, 3 éve Eplényben futottam a Super távon, akkor nekem nagyon tetszett ez a fantasztikus környezet. Mikor megláttam, hogy idén itt lesz a Beast, úgy éreztem teljesítenem kell. Nem hiányozhat a sorból.

Fantasztikus élmény volt megtapasztalnom életem leghosszabb akadályfutó versenyét, melyen 2019.06.30-án (szombat) 9:30 kor rajtoltam az Age Group futamban. Azért ezt választottam, mert ilyenkor még viszonylag „sértetlen” pályán tudok a kihívásoknak eleget tenni. Fő célom: a táv teljesítése volt.

Minimum 21 km-nek és minimum 30 akadálynak volt meghirdetve, de körülbelül 23 km lett a vége, közel 1100 m szint és 34 akadály. Nagyon élveztem a versenyt, főleg 18 km-ig, addig simán mentem a fiúkkal, de ott kicsit elfogytam és ez a teljesítményemen is éreztem. Sokszor mondják, hogy minden fejben dől el, azt kell erre mondanom, hogy ez így van, mert iszonyat módon görcsölt a vádlim és a „tudtom” vitt be sikeresen, mosolyogva a célba.

Azért nem árt felkészülni egy ilyen versenyre, mert az, hogy erős vagy fejben nagyon jó, de kell az erő, állóképesség és a technika is. Nagyon elégedett voltam, mivel sokáig élveztem a futást és csak a végén fogytam el. Nagy örömömre szolgált, hogy sikeresen teljesítettem a távot és ezen felül az Age Group 30-34 év közötti női versenyzők között 1. helyet értem el 3:43:49-es idővel, több mint egy órával utánam ért célba a 2. helyett. Nem is számítottam rá, így fantasztikus érzés volt mikor szólítottak a dobogó legfelső fokára.

Hogyan készültem a versenyre?

A Speedfit funkcionális terem adta lehetőségeket használtam ki. Sokat majomlétráztam húzódzkodással és lábemelésekkel megspékelve. Illetve, a TRX állványon mászások különböző fogásokkal, át a felfüggesztett kötélre és kötélmászás, majd vissza az állványra és mászás tovább. Számos variációt kipróbáltam, hogy fejlődjön a kézszorító erőm. Funkcionális edzéseket végeztem a terem adta eszköztárával. Ezen felül kerestem, azokat a helyeket, ahol terepen, erdőben tudtam futni.

Felkészülésem során alkalmaztam a töltésen futás-burpee (négyütemű fekvőtámasz) kombinációt, melyet a Speedfitben is meg tudsz csinálni: állítsd a futópadot számodra már nem komfortos dőlésszögre és kezdj el futni a sík terepen lévő sebességeddel 2 percig, majd csinálj 30 burpeet és ezt hajtsd végre 4-5x! Leginkább haladó futóknak ajánlom ezt a fajta edzéstípust.

Fordulj hozzám bizalommal vagy edzőkollégáimhoz, ha kérdésed merülne fel ezen fajta versenyekkel kapcsoltban! Érdemes kipróbálni, megéri!

Készítette:
Süle Szilvia
Személyi edző és rehabilitációs trainer