Ételallergia vagy ételintolerancia?

SPEEDFIT | 2019.07.09 13:30

Napjainkban egyre többet halljuk ezeket a szavakat, egyesek már saját tapasztalatokból mások pedig csak hallomásból tudnak róluk.

Ebben a cikkben szeretném rendbe tenni a dolgokat erről a két fogalomról, és még jobban eloszlatni az olyan gondolatokat, hogy ezek tévképzetek, divatbetegségek, mert sajnos napjainkban nagyon is valós tények fogalmazódnak meg ezekről és egyre fontosabb foglalkozni velük, a fogyasztói társadalom tükrében, így nem is ez az utolsó cikkem ezzel kapcsolatban.

Az ételintolerancia nem összekeverendő az ételallergiával. Az ételallergia fennállása esetén a tünetek hátterében az immunrendszer áll, míg az ételintolerancia tüneteit az emésztőrendszer váltja ki.

Az ételallergiánál a táplálékban található allergén azonnali immunválaszt hoz létre, bőrviszketés, bőrkiütés, légszomj formájában. Ezek a tünetek heveny lefolyásúak, és kis mennyiségű ételtől is kialakulnak, ez által egy speciális antitest termelés indul meg a szervezetben, amit Immunglobulin E-nek neveznek.

Ellenben az ételintoleranciánál a tünetek sokkal lassabban, órák, napok vagy akár hetek múlva lépnek a fényre. A tünetek súlyossága függ az elfogyasztott étel mennyiségétől, és lényegesen jobb indulatú, mint az ételallergia. Általában gyulladásos folyamatot hoz létre a bélrendszerben, aminek következtében a bél immunrendszere Immunglobulin G-t termel.

Az ételintolerancia bizonyos esetekben magától megszűnhet (mondjuk ha valaki vékonybélgyulladáson esett át, és abból felépül, akkor bizonyos ételérzékenységi reakciók megszűnhetnek). Azonban az ételintoleranciát érdemes komolyan venni, mert kialakulhat belőle ételallergia!! Ez pedig veszélyesebb, mert az extrém esetekben fellépő súlyos allergiás reakciók, akár halált is okozhatnak.

Íme még pár támpont, ami alapján tájékozódhatunk ha kérdésesek a tüneteink okai:

  • Az ételallergia többnyire ritka expozíció következménye, míg az -intolerancia a gyakori fogyasztás eredménye.
  • Ételallergia esetén inkább annak klasszikus tünetei figyelhetők meg: bőrpír, tüsszögés, szénanátha, légzési nehézség, sőt anaphylaxiás sokk; ugyanakkor az -intolerancia során a szervezet bármely pontját érintő panasz alakulhat ki, és a páciensek általában több tünetről számolnak be.
  • Az ételallergia pozitív bőr tesztet (prick-test) mutat, míg az intolerancia negatív eredményt hoz.
  • Az ételallergiát gyakran a páciens maga is fel tudja ismerni, mivel a kiváltó étel a nyilvánvaló oka a tüneteknek. Viszont a tünetek alapján sokkal nehezebb megállapítani, mi okozza az ételintoleranciát, ez adja az IgG teszt jelentőségét.

Az ételallergia és az ételintolerancia közötti lényeges különbséget jól szemlélteti a tehéntej példája.

A tejfehérjére (kazein) bizonyos emberek allergiásak, a szervezetük allergiás reakcióval reagál a kazeinre, akár egy korty tej elfogyasztása után is. Ez az ételallergia.

A tejcukorra (laktóz) bizonyos emberek érzékenyek, ha tejet fogyasztanak, az elfogyasztott mennyiségtől függően megjelennek az ételintolerancia tipikus tünetei: haspuffadás, hasmenés, hasfeszülés, görcs, stb. Ebben az esetben enzim hiány (laktáz) felel a kialakult tünetekért. Ez ételintolerancia.

Egyszerűbben: ha szervezetünk valamilyen kóros ételfehérjét érzékel az elfogyasztott ételben, emésztőrendszerünk jelzi ezt, és különböző tünetek formájában reagál rá. Ezt nevezzük étel-intoleranciának.

Ha bármi kérdésed merült fel ezekkel kapcsolatban, vagy Te is a fent írtaktól szenvedsz, keress bizalommal, megtaláljuk a Neked megfelelő utat a javuláshoz/gyógyuláshoz, fizikai aktivitással egybekötve!

Farkas Martin
személyi edző
SPEEDFIT
+3670 381 1425
dj.marek92@gmail.com