Román felhúzás - hogyan csináld és miben segít?

SPEEDFIT | 2019.07.23 12:51

A román felhúzást és a merevlábas felhúzást gyakran összekeverik, hiszen a 2 gyakorlat egy külső szemlélő számára nagyon hasonlít. Az egyetlen hasonlóság azonban a gyakorlatokban az, hogy mindkettőnél súllyal a kezünkben dőlünk előre a végrehajtás során.

Nézzük akkor mik azok a fontos részletek amik megkülönböztetik egymástól a 2 gyakorlatot:

  1. Máshova koncentrálunk. Merevlábas felhúzásnál a combhajlítóra, román felhúzásnál a hát alsó részére. Tehát az előbbi gyakorlat inkább a comb hátsó részének és a farizomnak míg utóbbi a hátizomnak az erősítésére szolgál.
  2. A forgáspont a merevlábas felhúzásnál a csípőnél, a román felhúzásnál feljebb, a derekunk közepén van.
  3.  Más a mozgás pályája. A merevlábas felhúzásnál leengedjük a súlyt, miközben a térdünk enyhén hajlik, majd a combhajlítónk megfeszítésével jövünk fel a súllyal. Nem  állunk fel teljesen, csak addig amíg a comb hátsó részének feszüléséhez szükséges.

A román felhúzásnál homorú háttal dőlünk előre, amíg a súly eléri a térdünk magasságát majd derékból hátrahúzzuk a felsőtestünket az alsó hátizmok megfeszüléséig ( kicsit hátrébb dőlünk a függőlegesnél).

A román felhúzás nem egyenlő a rendes erőemelő felhúzással. Ez utóbbiban a földről húzunk, és sokkal több a lábmunka, sokkal komplexebb gyakorlat. A román felhúzást kizárólag csak az alsó hát/gerincmerevítők erősítése érdekében végezzük.

Ha nincs nagy rutinunk, akkor szinte biztos hogy a merevlábas felhúzásnál érezni fogjuk az alsó hátunkat és román felhúzásnál érezni fogjuk a combhajlítót. Ezt nem tudjuk teljesen kikapcsolni, de ha jobban érezzük a másik izmot, mint a célizmot, akkor rosszul csináljuk.

A merevlábas felhúzást sokan túl nagy súllyal csinálják. Mint mindig, most is a technika az első. Könnyű nagyobb súllyal csinálni, csak úgy hamar román felhúzás lesz belőle.

Merevlábas felhúzás: A jelöli a forgáspontot. B a célizmot, ahova koncentrálni kell 
Román felhúzás: A jelöli a forgáspontot. B a célizmot, ahova koncentrálni kell


 
Román felhúzás: C a forgáspont és a célizom csúcsösszehúzódási pontja

Ha a gyakorlatokkal kapcsolatban bármi kérdésed felmerül keress bátran!

Horváth Ákosné Anita
sportedző