Hagyd el a cukrot az étkezéseidből! Ezért a 7 dologért biztosan megéri.

SPEEDFIT | 2019.08.07 5:32

Egy átlagos felnőtt naponta egy tele bögrényi cukrot visz be a szervezetébe... hihetetlen, ugye? Ez a túlzott mennyiségű fogyasztás nem mindig volt így, menjünk csak vissza egy kicsit a történelemben.

Az édes ízt mindig is kedveltük, de elődjeink még gyümölcsökkel és mézzel kényeztették magukat.

A 10. században még csak fűszerként használták a cukrot. A 16. században is még luxuscikknek számított, akkor 0,5 kg cukorért egy sertést lehetett venni.

Ma az éves cukorfogyasztás 40 kg/fő, ami tízszerese a 100 évvel ezelőttinek. Az emberi szervezet ezalatt a 100 év alatt nem változott annyit, hogy indokolt lenne az a túlzott cukor bevitel, így nem is csodálkozhatunk, hogy a „civilizációs betegségek (rák, cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegségek, elhízás) ilyen nagy számban fordulnak elő.

Nemcsak a kávéba tett pár kiskanálnyi járul hozzá a napi bevitelhez, sajnos az egészségesnek nevezett ételek, joghurtok, müzli szeletek, szószok, gyümölcslevek is nagy mennyiségben tele vannak vele.

Nézzük mi történik a szervezetben, ha minimálisra korlátozod a bevitt cukor mennyiséget:

1.Leszámolhatsz a gyulladásokkal
Az egyik legnagyobb gyulladást okozó élelmiszer a kutatások szerint egyértelműen a cukor. A cukros üdítők fogyasztása már 3 hét alatt 87%-kal növeli a szervezetben fellépő gyulladást! Állandó fejfájás, gyulladt ízületek, pattanásos bőr mind-mind a túlzott cukor fogyasztás kísérő tünetei.

2. Megóvod a szíved és érrendszered
A cukor tartósan megemeli az inzulinszintet, ami a vérnyomás és pulzusszám növekedésével jár, így fogyasztása jelentősen lerövidítheti az életed.

3. Elkerülheted a cukorbetegséget
A cukorban gazdag étrend gátolja a hasnyálmirigy megfelelő működését, melynek feladata az inzulintermelődés lelassítása.  Cseréld le a cukros müzli szeleted egy marék mogyoróra vagy mandulára!

4. Jobb lesz a hangulatod
A cukormegvonás az első napokban elvonási tüneteket okozhat, mint az ingerlékenység, álmatlanság akár depresszió. Ez teljesen normális, azonban ha túllendülsz ezen az időszakon jobban fogod érezni magad mint valaha. Tanulmányok szerint azok a nők, akik cukorban és finomított szénhidrátban gazdag élelmiszereket fogyasztanak, sokkal ingerlékenyebbek, aggodalmaskodóbbak és a hangulatingadozás is jellemzőbb rájuk.

5. Helyreáll az energiaszinted
Túlzott cukorfogyasztásra utal, ha napközben fáradtnak érzed magad, éjjel viszont álmatlansággal küzdesz. A cukor ugyanis kortizolt termel, ami megakadályozza a pihentető alvást. Amint kiiktatod a cukrot az étkezésedből megváltozik a napi aktivitásod. Éjjel könnyen hajtod majd álomra a fejed, napközben pedig éber leszel és figyelmes.

6. Javul a memóriád
Gyakran vagy feledékeny? Hidd el erről is a cukor tehet! A cukorban gazdag étrend gátolja a tanulást és rossz hatással van a memóriára, hosszú távon károsítja az agysejtek közötti kommunikációt.

7. Leszámolhatsz a felesleges kilókkal
A cukor elhagyásával jelentős kalóriát fogsz megtakarítani. Már napi 200 kalória csökkentésével, bármilyen komolyabb erőfeszítés nélkül leadhatsz havi 1 kilót. Ez 5 hónap alatt már 5 kiló fogyást jelent!

Ha bármi kérdésed van akár diétával akár edzéssel kapcsolatban keress bátran!

Horváth Ákosné Anita
sportedző