A laktózt (tejcukrot) a laktáz nevű enzim alakítja át a vékonybélben felszívódó glükózzá és galaktózzá. Ha ez az enzim hiányzik, az laktózintoleranciát okoz, azaz a szervezet nem tudja átalakítani és hasznosítani a cukrot.

A laktázszint születés után a legmagasabb, ezután a kor előrehaladtával – folyamatos laktózbevitel ellenére – csökken. A betegség általában 20-40 év között jelentkezik, amelyben a férfiak és nők egyformán érintettek.

Érdekesség, hogy a laktázhiányos nők egy része a terhesség alatt visszaszerzi a laktózbontó képességet, ennek oka valószínűleg a lassabb bélmozgás és a megváltozott bélflóra lehet.

Fajtái:

Az öröklődő teljes laktázhiány nagyon ritka, itt a panaszok már az anyatejes táplálás alatt is jelentkeznek.

Az elsődleges laktózintolerancia a gyermekkor után kezdődhet, az életkor előrehaladtával fokozatosan csökkenő laktázszint miatt léphet fel.

A másodlagos vagy szerzett laktázhiány a vékonybelet érintő betegségek következménye, ami lehet fertőzés, antibiotikumkezelés, lisztérzékenység, Crohn-betegség, daganatok kemoterápiája is.

Hogyan ismerheted fel?

Abban az esetben gondolj laktózintoleranciára, ha tej vagy tejtermék fogyasztását követően laza, hasmenéses széklet, puffadás, gyakori teltségérzet, hasi fájdalom és hányinger jelentkezik. Ez az érzékenység képes éppen ellenkező reakciót is kiváltani a szervezetedből, ami pont székrekedés formájában figyelhető meg, azonban ez az esetek kb. 5%-ára tehető.

A betegség diagnosztizálására funkcionális tesztek használhatók, mint például:

  • Laktóztolerancia teszt (laktóz fogyasztását követően mérik a vércukor emelkedésének mértékét)
  • Tejtolerancia teszt (a fentihez hasonló, csak nem tiszta laktózt, hanem tejet iszik a beteg)
  • Hidrogén kilégzési teszt: Jelenleg ez a választandó diagnosztikus eljárás. A páciens laktózt tartalmazó tesztitalt fogyaszt el. Három órán át félóránként a kilélegzett levegőmintákban mérik a hidrogén koncentrációt. A kiindulási értékhez képest 20 ppm koncentrációnövekedés laktáz hiányra utal.
  • Laktózmentes étrend: a panaszok megszűnése a tejtermékek elhagyását követően, majd a panaszok kiújulása az ismételt laktózfogyasztás hatására a laktázhiány alapos gyanúját veti fel.

Funkcionális tesztek alapján az elsődleges és másodlagos laktázhiány nem elkülöníthető. Képalkotó, tenyésztéses és endoszkópos vizsgálatok akkor jönnek szóba, ha másodlagos laktózintolerancia gyanúja merül fel.

Mit tehetsz, ha már laktózérzékeny vagy?

A tejcukor-érzékenység legegyszerűbb kezelési módja a tejtermékek fogyasztásának kerülése. Ez esetben más módon kell gondoskodnunk a szervezet számára elengedhetetlen kalcium, riboflavin (B2-vitamin) folsav, B1-vitamin, fehérje, A-, D-, B12-vitamin, kálium, magnézium, valamint cink beviteléről.

A laktózmentes vagy prehidrolizált tejek, tejtermékek ma már gond nélkül hozzáférhetők. A joghurtokat és sajtokat, továbbá a szója-alapú tejtermékeket a laktózintolerancia enyhébb formájában szenvedők jól tolerálják.

A másik lehetőség a tejtermékek fogyasztása előtt laktáztabletták szedése, ha ez megfelelő dózisban történik.

A kezelőorvos feladata a másodlagos laktázdeficiencia kizárása, mert ezekben az esetekben csak a háttérben meghúzódó betegség felismerése és kezelése vezethet gyógyuláshoz.

Ha bármi kérdésed merült fel ezekkel kapcsolatban, vagy Te is a fent írtaktól szenvedsz, keress bizalommal, megtaláljuk a Neked megfelelő utat a megoldáshoz, fizikai aktivitással egybekötve!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Farkas Martin
személyi edző
SPEEDFIT
+36 70 381 1425
dj.marek92@gmail.com

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.