Citrusfélék

A legtöbben a C-vitamin gyógyító erejében hisznek, ha megfázásról van szó. Népszerű citrusfélék a grapefrút, a narancs, a mandarin, a citrom, a lime és a klementin. Mivel a test nem termel és nem is tárolja a C-vitamint, fontos a megfelelő napi mennyiség beviteléről gondoskodni. Szerencsére ezeket a gyümölcsöket jól bele lehet illeszteni a napi étkezésbe, hiszen önmagukban is fogyaszthatóak, de köretként, sőt saláta alapanyagként is megállják a helyüket.

Gyömbér

Immunerősítő tulajdonságát vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönheti. A gyömbér az A-, B-, C- és E-vitamin gazdag forrása, és ásványi anyagokat is nagy mennyiségben tartalmaz: magnézium, foszfor, kálium, kalcium, cink és vas is található benne.

Brokkoli

Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, béta karotint, folsavat, aszkorbinsavat, tiamint, niacint, kalciumot és vasat. Magas rost és alacsony kalóriatartalma miatt jól illik minden diétába. Bár nyersen fogyasztva őrzi meg leginkább jótékony hatását, forró krémlevesként elfogyasztva is jót tesz az egészségnek.

Spenót

A spenót azon kívül, hogy gazdag C-vitaminban, számos olyan antioxidáns anyagot is tartalmaz, amelyek növelik az immunrendszer hatékonyságát. A brokkolihoz hasonlóan akkor a legegészségesebb, ha nyers vagy rövid ideig főzve fogyasztjuk.

Zöld tea

Mind a zöld, mind a fekete tea gazdag flavonoidokban. A zöldteában magas az epigallokatechin gallát szint, amely igen erős antioxidáns, és fokozza az immunrendszer működését. Mivel a zöldteát nem erjesztik, az értékes antioxidánsok megmaradnak benne. Ezen túl a zöldtea kitűnő zsírégetésre és a fáradság csökkentésére is. Jó méregtelenítő, segít a szervezetben felgyülemlett méreganyagok eltávolításában.

Kurkuma

A kurkuma tartalmaz olyan lipopoliszacharidot, mely erősíti a szervezet immunrendszerét, de antibakteriális, antivirális és gombaellenes tulajdonságai is segítik az egészség megőrzését. a kurkuma gyulladáscsökkentő tulajdonságát aktív hatóanyag, az értékes kurkumin vegyület adja, így igen hatékony ízületi gyulladás vagy reumatoid artritisz esetén.

Mandula

Az immunrendszer erősítésében az E-vitamin is kulcsfontosságú szerepet tölt be. A diófélék, így például a mandula is gazdag E-vitaminban és egészséges zsírokban, de emellett riboflavin, niacint és B-vitamint is tartalmaz, ami a stressz elleni védekezésben segít.

Receptötlet:

Citromos fokhagymakrémleves

Hozzávalók:

  • 1 kisebb egész fej fokhagyma,
  • 1 kis fej vöröshagyma fele,
  • 1 citrom,
  • fél zöld citrom,
  • 7 dkg fenyőmag vagy héj nélküli mandula,
  • fél chilipaprika (el is maradhat),
  • 2 evőkanál olívaolaj,
  • 2 evőkanál fehérbor,
  • 1 l zöldségleves,
  • 1 dl tejszín,
  • 1 mokkáskanál kurkuma,
  • fél csokor koriander
  • (esetleg metélőhagyma),
  • só,
  • őrölt bors
  • Betétnek: 8–12 kis főtt rák (fagyasztott vagy konzerv is lehet).

ELKÉSZÍTÉS

A fokhagymát és a vöröshagymát megtisztítjuk. A gerezdeket kisebb darabokra vágjuk, a hagymát felkarikázzuk. A sárga és a zöld citromot vékonyan meghámozzuk, levüket kipréseljük. A fele fenyőmagot vagy mandulát egy forró serpenyőben, zsír nélkül világosbarnára pirítjuk. A chilipaprikát félbehasítjuk, ereit, magját kivágjuk és felaprítjuk. A fokhagymát, a vöröshagymát, a maradék fenyőmagot, a chilipaprikát az olívaolajon megfuttatjuk. A fehérborral felöntjük, és felforraljuk. Ekkor kerül bele a zöldségleves, 2 evőkanál citromlé és a citromok héjának fele, majd bő 10 percig forraljuk. Ezután a levest átszűrjük, a kurkumával fűszerezzük, a zöld citrom héját is beledobjuk, a tejszínt és a citrom levét beleöntjük. A forró levesben átmelegített rákokat a tányérokban szétosztjuk, a levest rámerjük, majd a maradék fenyőmaggal és korianderrel megszórva tálaljuk.

Elkészítési idő: 30 perc

1 adag 893 kJ (213 kcal)

Jó étvágyat az immunerősítő leveshez!

Kránitz Attila

SPEEDFIT

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.