Guggolás másként

SPEEDFIT | 2019.11.04 8:13

A mellső tartással történő guggolásnál nem tudunk olyan nagy súlyt használni, mint a hagyományos guggolásnál, viszont jobban megdolgozza a négyfejű combizmot, és a derék számára is biztonságosabb.

Az elöl guggolás kivitelezése:

Vedd a rudat a mellkasodra. A kivitelezésnél a tarkón guggolásnak megfelelő alapelveket kell követni: láb váll szélességnél kicsit szélesebb terpeszben, lábfejek enyhén kifelé néznek, mellkasunkat kiemeljük, törzsünk feszes. (Itt azonban kevésbé kell a fenék kitolására helyezni a hangsúlyt inkább a térdek hajlítására összpontosítsunk.)

Tarthatod keresztbe tett kezekkel is, vagy a súlylökésre emlékeztető fogással. (Amennyiben az utóbbi megoldást választod, egy gurtni sokat segíthet, hogy kényelmesen tudd tartani a rudat.) A hátadat végig egyenesen tartva, kissé felfelé nézve guggolj le, amennyire csak tudsz. Figyelj rá, hogy a mozdulat során a hátad ne görbüljön be, és ne is dőljön előre lehetőség szerint. Mikor a vízszintesnél mélyebbre guggoltál, állj fel a súllyal, de a felső ponton ne akaszd ki a térdedet.

Tipp:

A lábtartás szélességével tudod változtatni a combodra irányuló terhelést.

Amire nagyon figyelj!

Nem egyenesen tartott hát mellett erősen megnő a hátsérülés veszélye. Emellett ha belerugózunk a mozdulat alsó pontjába, azzal felesleges terhelésnek tesszük ki a térdízületet is.

A rúd fogása, tartása többféleképpen is kivitelezhető.

  • Súlyemelő tartás
  • Keresztezett tartás

Előnyei:

  • Erős törzsizmokat eredményez.
  • Kíméletesebb a deréknak.
  • A hagyományos guggolással ellentétben itt a négyfejű combizmot éri leginkább a terhelés.

Ha a derekunk vagy hasizmunk a problémás terület, akkor érdemes beiktatni a gyakorlatot.

SPEEDFIT