A Közép-Ázsiában, Törökországban és nálunk, Magyarországon is őshonos, birsalma az őszi szezon egyik legértékesebb gyümölcse, mégis, fanyarkás íze miatt kevésbé népszerű a legtöbben a belőle készült sajtot fogyasztják, pedig az nem túl egészséges, hiszen az elkészítéséhez legalább annyi cukor kell, mint gyümölcs. A birsalmát, bár nehéz megtisztítani, érdemes nyersen fogyasztani, hiszen rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Vitaminbomba

A hidegebb hónapok előtt, még ősszel jó, ha felkészülünk a megfázásos időszakra. A birsalma remek immunerősítő. Vitamin és antioxidáns tartalmának köszönhetően segít nem csak megelőzni a betegségeket, de gyorsabban ki is jövünk belőlük, ha rendszeresen fogyasztjuk az aranysárga gyümölcsöt. Segít kezelni a légúti betegségeket, a tüdőgyulladást vagy a náthát, megfázást, hörghurutot, de ugyan olyan hatékony hasmenés vagy székrekedés esetében. Rostokban, A-, B-, C-, és P-, vitaminban gazdag. Ez utóbbi segíti a C-, vitamin felszívódását. Emellett jelentős antioxidáns hatóanyagot tartalmaz, vagyis erősíti az immunrendszert, illetve segíthet a különféle rákbetegségek kialakulásának megelőzésében. Remek görcsoldó, vérképző, csökkenti a vérnyomást, javítja a vérkeringést. Pektintartalmának köszönhetően gyorsítja az anyagcserét, illetve remek méregtelenítő. Magas káliumtartalma miatt nem elhanyagolható a szív és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása.

Fogyókúrában is bátran használható

A már említett birsalmasajt nem éppen diétabarát fogás, de ez nem jelenti azt, hogy hanyagolnunk kellene a birsalmát. Rosttartalmának köszönhetően gyorsítja az anyagcserét, a benne található pektin pedig lassítja cukor felszívódását. Érdemes nyersen fogyasztani a héjával együtt, de jó megoldás az is ha nem bírjuk fanyar ízét, ha facsart levét isszuk. Persze cukor nélkül vagy minimális édesítővel, esetleg almalével elkeverve. Ráadásul nem csak a gyümölcs húsa és héja, de még a magjai is értékesek, hiszen segítenek az asztmás rohamok megszüntetésében, csillapítják az erős vérzést és köhögést. Daráljuk pár birsalmamagot például az almás pitébe így használjuk ki jótékony hatását.

A birsalmát nem csak rágcsálni érdemes. Kenőcsként is kiváló, hiszen nyugtatja az égési sérült bőrt, remek megoldás felfekvésre, aranyérre, repedezett bőrre. A gyümölcs illata pedig csodás, nem véletlen, hogy nagyanyáink a polc tetején érlelték a téli időszakban. Ha nem szeretjük fanyar ízét, fogyasszuk befőtt vagy lé formájában. Készülhet belőle lekvár, kompót, likőr, bor. Remek gyümölcsös töltelék, ha sütit készítünk, de bevállalósabbak salátába is keverhetik nyersen. Érdemes minél érettebben fogyasztani, akár egész télen érlelhetjük a lakásban, pincében.

Receptötlet:

Sárgabarackos, birsalmás süti

Hozzávalók

  • 900 g birsalma
  • 900 g sárgabarack
  • 450 g áfonya
  • 6 deci víz
  • 100 g nádcukor
  • 160 g méz

A töltelékhez:

  • 2 evőkanál citromlé
  • 3-4 evőkanál méz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál kardamom
  • ½ teáskanál szerecsendió

A tésztához:

  • 90 g zabpehely
  • 120 g liszt
  • 100 g nádcukor
  • ½ teáskanál só
  • ½ teáskanál fahéj
  • ¼ teáskanál kardamom
  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
  • 110 g vaj
  • 2 evőkanál méz

Elkészítés

Enyhén vajazzunk ki egy 33x 23- as kerámiatepsit, a sütőt pedig melegítsük elő 180 C-ra. A birsalmát és a sárgabarackot hámozzuk meg és kockázzuk fel. Egy közepes méretű lábosban a felaprított birsalmát öntsük fel a vízzel, keverjük hozzá a nádcukrot és a mézet.  Hagyjuk felforrni, majd kis lángon, időnként megkeverve, főzzük 8-10 percig, míg a gyümölcs megpuhul. Ha puha, szűrjük le tegyük egy nagyobb keverőtálba. Öntsük hozzá a sárgabarackot és az áfonyát, a citromlevet és a 3-4 evőkanál mézet, majd a töltelék fűszereit is. Keverjük el alaposan, majd öntsük a kivajazott tepsibe, egyenletesen oszlassuk el. Egy másik tálba keverjük össze a zabpelyhet, a lisztet, a cukrot, a sót és a tészta fűszereit. Ha átforgattuk, vágjuk rá a hideg vajat, adjuk hozzá a mézet és a kezünkkel dolgozzuk össze a tésztát és öntsük a gyümölcsre. Takarjuk le a tepsit alufóliával, majd süssük fél óráig. Fél óra múlva vegyük le az alufóliát, süssük tovább 10 perc alatt aranybarnára. Melegen, vaníliafagyival tálaljuk.

SPEEDFIT

Forrás: www.dietaesfitnesz.hu

 

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.