TOP4 diétás karácsonyi sütemény

A cikkben szereplő sütemények mindegyike cukormentes, csökkentett szénhidráttartalmú, glutén- és tejmentes, valamint megfelel az IR „160 grammos diéta” elveinek.

Mézeskalács, bejgli, kókuszhabcsók, almás habos krémes… bármelyiket is választod, nyugodtan eheted lelkiismeret furdalás nélkül. Természetesen a mértéket ezeknél a finomságoknál is fontos tartanod!

 TOP1: MÉZESKALÁCS

  • 1 csésze kókuszreszelék
  • ½ csésze darált mandula
  • 1 kis tojás
  • 4 ek extra szűz kókusz olaj, szobahőmérsékletű
  • 4 ek eritrit
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 csipet őrölt gyömbér

Dekoráláshoz:

  • 70%-os (vagy magasabb), lehetőleg cukormentes fekete csokoládé, olvasztva
  • Kókuszreszelék
  • Szeletelt mandula (mandulaforgács)

Elkészítés:

  1. Tedd az összes hozzávalót a konyhai robotba, és keverd össze, míg ragadós állagú tésztát nem kapsz.
  2. Formálj belőle 6-7 egyforma méretű labdát.
  3. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe.
  4. Ujjaiddal lenyomva alakíts belőlük 1 cm vastag, lapos korongokat.
  5. Told a 160 Celsius fokra előmelegített sütőbe, és süsd 10 percig, vagy míg a szélek arany barna színt nem kapnak.

 TOP2: Beigli

Tészta hozzávalói:

  • 6 tojás a tésztába
  • 1 db tojás a tészta kenéséhez
  • 5 evőkanál szezámpehely
  • 10 evőkanál mandulaliszt
  • Paleolit édesítő (stevia és/vagy xukor, porxukor)
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • 10 dkg jászvaj (ghee) – 2/3-ad rész a töltelékbe, 1/3-ad rész a tészta tetejére
  • 1 dl kókusztej + kevés víz
  • 1 marék mazsola
  • Vanília vagy rumaroma (elhagyható)

Dió és mák töltelékek hozzávalói:

  • v 20 dkg dió vagy 20 dkg mák
  • v Mazsola
  • Szezámpehely
  • Jászvaj (ghee)
  • 1-1 db tojás
  • Stevia vagy xukor
  • Esetleg rumaroma

Diós és mákos töltelék elkészítése:

  1. Daráld meg a diót vagy a mákot – dióvaj, illetve mákvaj állagúra, tehát sokáig daráld, hogy majdnem összeálljon.
  2. Keverj a töltelékbe 7-8 dkg jászvajat (a dió zsírosabb, ezért itt akár el is hagyható!).
  3. Kb. 1 dl kókusztejben + kevés vízben főzd meg a diót, illetve a mákot
  4. Ízlés szerint xukrozd meg a tölteléket.
  5. Ahhoz, hogy igazán 100% paleo legyen a beigli – a mazsolát akkor szórd a töltelékhez, amikor a tésztát kened, így a további sütéskor minimális lesz a hőhatás, mely a mazsolát éri, tehát nyugodtan a 100%-os kategóriába sorolható a sütemény.
  6. Tehetsz a töltelékbe rumaromát vagy vaníliát is.

Gesztenye töltelék hozzávalói és elkészítése:

  1. Végy 10 dkg natúr gesztenyepürét, kanalazz hozzá 12 evőkanál szezámpelyhet, tegyél bele ízlésed szerint steviát vagy xukrot
  2. Önts ehhez az alaphoz annyi kókusztejet, hogy jól kenhető masszád legyen
  3. A masszát nem kell főzni, mert a bejgli sütésekor a töltelék összeáll
  4. Tehetsz a krémhez vanília aromát is (elhagyható!)
  5. Ez a mennyiség egy fél kg-os rúd töltéséhez elég!

Tészta elkészítése:

  1. Verd fel a 6 tojásfehérjét kemény habbá.
  2. Keverd bele a 6 tojássárgáját.
  3. Kanalazd ebbe az alapba a szezámpelyhet és a mandulalisztet, továbbá tedd a tésztába a szódabikarbónát és ízlés szerint steviát vagy xukrot.
  4. Sütőpapírral bélelj ki egy tepsit.
  5. Melegítsd elő a sütőt.
  6. Kend el a tésztát vékonyan a sütőpapíron, és az előmelegített sütőben kb. 10-15 percig süsd; Nyugodtan nézz rá a tésztára – a lényeg az, hogy ne száradjon ki.
  7. Vedd ki a sütőlapot, és kend szét valamelyik tölteléket a tésztán, majd a papír segítségével tekerd fel.
  8. Az összetekert tésztát most már megtöltve tedd vissza a sütőbe, kend meg a tetejét egy kevés felolvasztott jászvajjal, majd 1 összekevert tojással, és még süsd kb. 10 percig.
  9. A megsült tésztát, miután kihűlt szórd meg xukorral vagy porxukorral.

TOP3: KÓKUSZHABCSÓK 

  • 150 g kókuszreszelék
  • 3 tojásfehérje
  • 50 g eritrit, ha lehet porrá darálva
  • 1 kávéskanál vanília őrlemény

Elkészítés:

  1. A tojásfehérjét habverővel a legmagasabb fokozaton verd olyan keményre, hogy ha fejjel lefele fordítod az edényt, akkor se csússzon meg a hab. Ezután apránként keverd bele a eritritet és a vanília őrleményt, majd forgasd bele a kókuszreszeléket.
  2. A masszából egy teáskanál segítségével, a sütőpapírral bélelt sütőlemezekre egymástól megfelelő távolságra rakj kis halmokat.
  3. Egyszerű isteni finom! 
  4. Végül süsd 15 percig (felső/alsó hőfok: 180 °C, légkeveréses sütőnél 160 °C, gázsütőnél 2–3-as fokozat) a habcsókokat.
  5. Legvégül, ha kihűlt, a csókokat olvasztott cukormentes keserű csokiba is márthatod!

TOP4: HABOS ALMÁS KRÉMES

Krémhez:

  • 60 dkg alma
  • 10 dkg kókuszzsír
  • 1 dl kókusztejszín
  • 1 dl víz
  • 2 tk. zselatin
  • néhány csepp citromlé

Krém elkészítése:

Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk. Egy lábasba dobjuk az almákat, meglocsoljuk a citromlével, a vízzel és a kókusztejszínnel felöntve puhára pároljuk. Folyamatos keverés mellett a zselatint is hozzáadjuk, majd a tűzről levéve a forró krémbe belekeverjük a kókuszzsírt. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd botmixerrel pürésítjük.

Piskótához:

  • 4 db tojás
  • 3 dkg porrá őrölt eritrit
  • 3 dkg mandulaliszt
  • fél mokkáskanál szódabikarbóna
  • kevés citromlé
  • csipet só

Piskóta elkészítése:

Tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket az eritrit 1/3-ad részével és csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a maradék édesítővel fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a citromlével elpezsegtetett szódabikarbónát. A felvert fehérjéhez adjuk a sárgáját, óvatosan elkeverjük, végül lazán hozzáforgatjuk a mandulalisztet is. Zsírpapírral bélelt, kb 20×30 cm-es tepsibe simítjuk a tésztát és előmelegített sütőben, légkeverésen, 160-175 fokon, 20-25 percig sütjük. Amikor kisült pár percig pihentetjük, majd átfordítjuk egy nagyobb tepsire, lehúzzuk a zsírpapírt óvatosan. Visszafordítjuk az eredeti tepsibe. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Amikor az almás krém már teljesen kihűlt, rákanalazzuk a piskótára. Hűtőbe tesszük, addig elkészítjük a habot.

Habhoz:

  • 4 db tojásfehérje
  • 5 dkg porrá őrölt eritrit
  • 4 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 7 gramm porzselatin

Hab elkészítése:

Vízgőz felett kemény habbá verjük a fehérjéket az összes hozzávalóval, amíg a zselatin feloldódik. Végezetül rákenjük a krém tetejére. Hűteni újból és amikor a hab már kihűlt, fahéjas porrá őrölt eritrittel szórjuk. 

 

Jó készülődést és sütögetést kívánok!

 

Írta:

Szabó Judit

személyi edző 

(Források: paleovital.hu, tudasfaja.hu, testszerviz.hu, ripost.hu)

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.