Így szabadulj meg az úszógumitól!

Tanulmányok szerint a hasi zsírban négyszer több kortizolreceptor van, mint a bőr alatti zsírban. Ez azt jelenti, hogy stressz esetén a zsír négyszer olyan gyorsan nő a hasi területeken, mint máshol. Megéri tehát nyugodtnak és boldognak maradni… persze nem csak a feszes has érdekében.

Jól tesszük, ha összebarátkozunk a súlyzókkal.

Kutatási eredmények szerint, azok az emberek, akik 25 percnyi súlyzós edzéssel egészítették ki a korábban megszokott edzéstervet, kevésbé híztak has tájékra, mint azok, akik aerob gyakorlatokat végeztek ez idő alatt.

Fontos a tudatos táplálkozás.

Ha például naponta 1800 kalóriát viszünk a szervezetünkbe, az arányoknak nagyjából a következőknek kell lenniük: 900 kalória zöldség, gyümölcs, hüvelyesek és teljes kiőrlésű szénhidrátok, 540 kalória fehérje, például olajos magvakból vagy sovány húsból, valamint 360 kalória zsír. Ha előre elkészítjük az adott fogásokat, nemcsak nehezebben csábítanak el a csaló falatok, de a kalóriákat is könnyebben számon tudjuk tartani.

Célszerű kellő figyelmet fordítani a rostbevitelre is, ugyanis számos pozitív hatása mellett kiderült az is, hogy ha az egy nap alatt elfogyasztott rost mennyiségét 10 grammal növeljük, az öt év alatt 4 százalékkal csökkenti a hasi zsírt. És a 10 gramm nem is olyan sok, elég hozzá megenni egy fél avokádót, kiegészíteni a salátát egy kis fekete babbal, felturbózni a reggelit egy kis zabpehellyel, vagy tízóraira elrágni egy almát.

Fontos tisztában lennünk azzal, mikor vagyunk valóban éhesek. Egy éhségskálán mérve, ahol az 1 az éhhalál előtti perceket, a 10 pedig azt az állapotot jelzi, amikor már mozdulni sem bírunk, annyira tele vagyunk, érdemes akkor abbahagyni az evést, amikor nagyjából a skála 7. pontjánál járunk. Így kerülhető el leginkább a hízás. Ez az a pont, ami után 3-4 órával már megint éhesek leszünk, és ha étkezésenként nagyjából 400-500 kalóriát fogyasztunk, simán kibírjuk a következő étkezésig

Aludj eleget!

Tanulmányok szerint a testzsír tekintetében a 6-7 óra alvás az ideális éjszaka, ugyanis azoknál az embereknél, akik 5 vagy annál kevesebb, illetve 8 vagy annál több órát alszanak, nagyobb mennyiségű hasi zsír volt megfigyelhető. Emellett az ő esetükben nagyobb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata is. Rosszabb a helyzete azoknak az embereknek, akik keveset alszanak éjszaka, hiszen a kutatások szerint ők többet híznak, mint azok, akik több órát töltenek pihenéssel éjszaka. A kutatók vizsgálják, hogyan hatnak a szélsőséges alvási szokások a táplálkozásra, valamint miként befolyásolja a túl sok vagy túl kevés alvás a szervezet hormonszintjét. Könnyen felboríthatjuk a kiegyensúlyozott táplálkozást azzal, hogy többet eszünk és kevesebbet mozgunk, például a fáradtság miatt, ezért érdemes odafigyelni a megfelelő mennyiségű alvásra is.

A lapos has elérésében legkönnyebb útnak a zsírleszívás tűnik.  A módszer segítségével azonban nulla zsigeri zsírt tudnak eltávolítani, így csak a bőr alatti zsírtól tudunk megszabadulni. A hasi zsír csökkenésében kizárólag a mozgás és a megfelelő étrend segíthet. Szerencsére rengeteg módja van annak is, hogy a zsúfolt hétköznapokba beillesszük a mozgást, így semmi sem állhat a nyári szépülés útjába!

Horváth Ákosné

Sportedző

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.