Superfood a javából

Igazi népgyógyászati csodaszer, talán az első az ókori szuperétkek közül. A lent évezredekkel ezelőtt is használták, nemcsak ruhák vagy egyéb szövetek készítésére, hanem gyógyító szándékkal is. A növény az ókori egyiptomi sírkamrákban is megtalálható volt, a halott mellé útravalónak készítették be a magot, a belőle készült olajjal a testet balzsamozták. Hippokratész is írt róla, mint különböző nyavalyák orvosságáról. A középkorban előszeretettel alkalmazták különböző emésztési problémákra, ahogyan a modern kor emberének az étrendjében is fontos helyet kap. De miért is ajánlott, hogy gyakran fogyasszunk lenmagot?

Nem kell az édesség

Aki állandóan csoki, sütemény után sóvárog, annak a lenmag a tökéletes választás. Több okból is: rostban gazdag növény, vagyis fogyasztása után hosszan tartó jóllakottságérzetet ad, segíti az emésztést, serkenti a zsírégetést. Emellett magnéziumban gazdag, amiből ha keveset fogyasztunk, a szervezetünk többek között azzal jelzi, hogy csoki után „kiált”. Jót tesz székrekedés, illetve gyomorfekély esetén is. Nagy mennyiségben tartalmaz tiszta, esszenciális zsírsavakat, amelyek a kiegyensúlyozott táplálkozásban elengedhetetlenek. Az omega-! 3 zsírsavban gazdag lenmag lassítja az öregedési folyamatokat, hidratálja a bőrt, összeségében segít felvenni a harcot a ráncok ellen. Szintén omega-3 tartalma miatt kiváló azoknak, akik nem szeretik a halat vagy vegán étrendet folytatnak. Mivel gluténmentes, jó választás az arra érzékenyeknek is. Vitaminokban szintén gazdag: A-, B-, C-, D-, és E- vitamint tartalmaz, valamint a már említett magnéziumot, illetve kalciumot, káliumot, ként, vasat, cinket, foszfort, hogy csak a legfontosabbakat soroljuk fel.

Egészséges erek őrzője

A lenmag csökkenti a koleszterinszintet, ezzel óvja szív- és érrendszert. Nagy mennyiségben tartalmaz ALA-t: ez az esszenciális zsírsav csökkenti a vérnyomást és a szívroham kockázatát, erősíti a szívet, jótékony hatása segíthet azoknak is, akik szívritmuszavarral küzdenek. Az erek mellet az ízületeket is védi. Ha pedig már kialakult a baj, csökkenti a fájdalmat. Ajánlott a fogyasztása légúti betegségek, például köhögés vagy hörghurut esetén is. Ilyenkor érdemes a belőle készült teát forrón inni. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a lenből készült tea gyorsítja a vese és a húgyhólyag megbetegedéseinek gyógyulását. Hatékony segítség prosztataproblémákra. Csökkentheti különböző rákos megbetegedések kialakulásának esélyét.

Fogyasztása

A lenmagot sokféleképpen fogyaszthatjuk, a belőle készült őrleményt keverhetjük reggeli zabkásánkba, joghurtunkba, müzlinkbe. Sütéshez szintén használhatunk őrölt lenmagot vagy lenmaglisztet. A sütiket is megszórhatjuk vele. Sült formában keverhetjük salátákhoz és levesekhez. 

Forrás:www.dietaesfitnesz.hu

Speedfit

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.