Miért hízunk télen? Tippek a plusz kilók ellen

Mindenki által tapasztalt jelenség, hogy télen rendszerint felszed pár kilót, amit a hideg ellen viselt ruhadarabok rendszerint jótékonyan elfednek. A jelenség hátterében több tényező áll: télen csökken az aktivitás, kevesebb időt töltünk a szabad levegőn, nehezebben vesszük rá magunkat a kocogásra, futásra, hosszabb sétákra. A nappalok sötétek és rövidek, nem csoda hát, hogy a reggeli edzéseket is könnyebben elblicceljük. A testünk ilyenkor évezredek törvényeit követve több energiát követel, ezért jobban kívánjuk a nehezebb, laktatóbb ételeket hogy a szervezet hőt termelhessen a hideg ellen – amelynek valójában már alig vagy komolyabban kitéve. Ha ehhez hozzá vesszük nyakunkon a Karácsony és a hatalmas mennyiségű étel. Az ünnepi menüt mintha arra találták volna ki, hogy a szervezetünket zsírral és cukorral töltsük fel. Az ételek ugyanis gyakran zsírosabbak a megszokottnál, az édességek pedig tele vannak cukorral, aromákkal, és szinte nem is tudunk választani közülük. A legtöbb ember hajlamos ilyenkor arra, hogy degeszre tömje magát, mert egyrészt senkit sem akar megsérteni az étel visszautasításával, másrészt pedig kívánja is őket.

Lelki okok a háttérben

A téli testsúlynövekedés másik oka a napfény hiánya. Egyrészt a sötétség miatt sokan szenvedhetnek szezonális depressziótól, de a napfény hiánya azokra is rossz hatással van, akikre ez nem jellemző. A korai sötétedés ugyanis csökkenti az agyunkban a szerotonin szintjét, amit a szénhidrátban dús ételekkel, süteményekkel, kekszekkel kompenzálunk. Felmentést is könnyen találunk magunknak a kihágásokra, hiszen „egy kis lazítás nekünk is jár” – gondoljuk, és nem sérthetjük meg párunkat, családtagjainkat azzal, hogy nemet mondunk a finom falatokra. Természetesen, az ünnepi koccintás sem maradhat el, és nem állunk meg egy-két szelet bejglinél, egy pohár pezsgőnél, sörnél vagy két deci vörösbornál, a jóféle házi pálinkákról nem is beszélve. Megnyugtatásként gondosan eltervezzük a tavaszi fogyókúrát, a rendszeres tornát, majd az újév első hónapjaiban rémülten szembesülünk a tükör előtt a valósággal. Hosszabb kihagyás után nehéz újrakezdeni a sportolást, a felszaladt kilókat pedig az egészséges táplálkozás csak hosszú hónapok alatt faraghatja le. Kikövezett út vezet a drasztikus és gyors fogyókúrákhoz, a jojó-effektushoz, a kellemetlen zsírpárnákhoz és rossz közérzethez. 

Mit tehetsz a téli plusz kilók ellen?

  • Válasszunk egészséges nassolnivalókat! Együnk egy darab gyümölcsöt, egy kis sajtot, egy doboz joghurtot, ha megéhezünk (vagy azelőtt, hogy egy karácsonyi buliba indulnánk). A magas fehérje, illetve magas rosttartalmú fogások egyenletesebb energiaellátást biztosítanak, de nem hízlalnak annyira, mint a zsíros vagy egyszerű szénhidrátokkal teli ételek.
  • Gondoljuk újra a kedvenc ételeinket! Szinte bármilyen hagyományos téli ételnek elkészíthetjük az alacsonyabb kalóriatartalmú, egészségesebb, "reform" változatát, de az ismerős alapanyagok új felhasználási formáival is kísérletezgethetünk!
  • Ünnepekkor is legyünk körültekintőek! Az ünnepi időszak több szempontból is hozzájárulhat a testsúlynövekedéshez. Gyakran csokoládét, bonbont kapunk ajándékba, a partikon a büféasztal és az alkohol jelenthet veszélyt, és ha vendégségbe megyünk, mindig megkínálnak süteménnyel. A csokoládét ajándékozzuk tovább a partikon tartózkodjunk a likőröktől és az édes koktéloktól, a svédasztalról pedig válasszunk egészségesebb fogásokat. Ha pedig vendégségbe készülünk, előtte együnk néhány falatot: így nem süteménnyel fogunk jóllakni.
  • Tervezz előre! Ez olyan általános tanács, amit nem csak karácsonykor, de bármely jeles alkalmon kapóra jöhet. A stratégia a következő: a nagy esemény előtt 1 órával iktass be egy fehérjében és rostban gazdag kis étkezést, ha mást nem, tömj be egy banánt vagy fehérjeszeletet. Ha nem kopogó szemekkel érkezel a lakomára, kisebb az esélye, hogy ájultra zabálod magad.
  • Ha kifejezetten levert, fáradt, szomorú vagy, akkor szezonális hangulati zavartól, vagy más néven ”téli depressziótól” is szenvedhetsz! Tölts minél több időt szabad levegőn, napon (ha süt), kivizsgálás után a fényterápiát is érdemes kipróbálnod!
  • Maradj aktív! Ne hanyagold el teljesen a rendszeres testmozgást, heti 2-3 edzésnél alább ne add télen sem! Az edzőtermek többsége ünnepek között is nyitva van – és sokszor üresen áll! – így a tömegtől sem kell tartanod!
  • Télen próbáld ki a szaunázást is, mert a hő hatására távoznak a fölösleges méreganyagok a szervezetedből. Ne feledd: a tévhittel ellentétben a szaunázással nem lehet súlyvesztést elérni, csak a víz távozik a szervezetedből!  

Készítette:

Szabó Judit

személyi edző

(Források: muscleandfitness.hu, hazipatika.com, wellandfit.hu, elet-blog.hu)

 

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.