A fogyás régi

A kipróbált módszerként ismert táplálkozási napló valóban hozzájárul a sikerhez . A bevitel rögzítése erőteljes módszere lehet a szokások tudatosítására, és a folyamat előrehaladásának nyomon követésére.

Új kutatások azt mutatják, hogy a napló vezetésének nem kell örökké tartania, ahhoz, hogy hatékony légy! A tanulmányban száznegyvenkét alany jelentkezett egy online testtömeg-csökkentő programba, és önellenőrizte étendjét. A program huszonnégy hetében a résztvevők online csoportbeszélgetést folytattak, melyet dietetikus vezetett. Emellett nyomon követték az étkezésüket. Valamennyi résztvevőnek meg kellett határoznia a kalória-, és zsírbevitelt. A naplóvezetésre szánt időt elektronikus úton mérték.
Kiderült, hogy a legsikeresebb résztvevők – azok, akik testsúlyuk 10%-át elvesztették – átlagosan 14,6 percet töltöttek az önellenőrzésre/nap.

A kutatás szempontjából lényeges, hogy a szerzők oktatási és önellenőrző komponenst is helyeztek a programba, hogy segítsék tudatosítani a résztvevők szokásait, hogy viselkedésbeli változásokat hozzanak létre. Ez elősegítette a bizalom növekedését az idő múlásával, ami segíthet a tartós életmódváltásban.

A résztvevő rögzíthette az étkezéskor fennálló állapotát, hangulatát, azt, hogy miként érezte magát étkezés előtt és után, illetve a környezetről, a társaságról is lehetett részleteket megosztani, ami megmutatta, mik és hogyan befolyásolhatták a résztvevő döntéseit.

Szóval úgy érzed, Neked is ezt kellene tenned?

Míg a táplálkozási napló régimódi koncepció, nagyon sokféle módon lehet alkalmazni a mai rohanó hétköznapok során is. Azok, akik fogyásra törekednek, vagy másért változtatnának életmódot, a napló-vezetés kézzel fogható eszköz lehet. Igen, kiemelheti azokat a területeket, melyekkel küzdesz, pl. az irodai nassolással, de megmutathatja, mi az, ami már jól működik.

A valóság visszajelzésétől való félelem az, ami sokakat megakadályoz abban, hogy így tegyenek. Sok ember nem akarja, hogy lássa leírva azokat a dolgokat, amire nem éppen büszke, akár megosztja másokkal, akár nem. Bátorítalak, hogy ne arra figyelj, hogy mi „jó”, „vagy nem jó” étel, a kapott adatokat egyszerűen használd arra, hogy segítsenek a későbbi döntéseid meghozatalában. Használj akár valamilyen alkalmazást, akár kézzel írott naplót, segíteni fog, a naplóvezetésnek pedig nem kell örökké tartania! Az új szokások viszont megmaradhatnak, immáron napló-vezetésre szánt plusz idő nélkül is!

 

SPEEDFIT Team

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.