A tenger ajándéka

SPEEDFIT | 2020.01.13 17:39

A sekély, tápanyagokban gazdag vízben élő hínárok már évszázadok óta használja az emberiség, az utóbbi évtizedekben pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Készül belőlük étrend-kiegészítő, és felhasználhatjuk a konyhában is. Igazi csodaszer!

Mint a többi étrend-kiegészítő, úgy a hínár rendszeres fogyasztásának is lehetnek egészségügyi kockázatai. Mielőtt nagy mennyiségben kezdenénk fogyasztani, egyeztessünk az orvosunkkal, ez különösképp ajánlott várandós nőknek, szoptató anyukáknak.


Tápanyagban gazdag

A hínár rengeteg vitamint tartalmaz, bőven található benne A-, C-, D-, és E-vitamin. Emellett ásványi anyagokban is gazdag, tartalmaz cinket, jódot, vasat, kalciumot, káliumot és magnéziumot. Remek forrása az omega 3 zsírsavnak, a fehérjének és a rostoknak.


A pajzsmirigy barátja

A hínár fogyasztása magas jódtartalma által hozzájárul a pajzsmirigy megfelelő működéséhez, és támogatja a szervezet anyagcseréjét. Mivel rostokban is gazdag, javítja az emésztést, és segítheti a fogyást.


Hajunk szépítője

Nem véletlenül használják fel egyre több hajápoló termékben a tengeri hínárt, hiszen tápanyagai jótékonyan hatnak a hajunkra, erősebbé varázsolják a hajszálakat. A még jobb hatás érdekében belsőleg is ajánlott: a hínárt tartalmazó élelmiszerek, étrend-kiegészítők fogyasztásával csökkenthetjük a hajvégek töredezését.


Hogyan együk?

A legtöbben szusival fogyasztják a hínárt, ám felhasználása ennél sokkal színesebb. Készülhet belőle leves, keverhetjük salátákhoz, köretekhez, fogyaszthatjuk tofuval.


Receptötlet - Hínár saláta

Hozzávalók:

  • 20-30 g szárított hínár
  • 3 evőkanál rizsecet
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 5 g szárított fafülgomba
  • chili pehely ízlés szerint
  • esetleg fafülgomba
  • 1 teáskanál gyömbér finomra aprítva
  • 2-3 gerezd aprított fokhagyma
  • 1-2 zöldhagyma apróra karikázva
  • 1⁄4 pohár sárgarépa apróra vágva
  • 1 teáskanál koriander levél

Elkészítés:

  1. Áztassuk be forró vízbe a hínárt percre, illetve a fafülgombát 10-re. Öntsük le róluk a felesleges vizet. A gombát csíkozzuk fel, illetve ha a hínár egész, akkor tegyük azzal is ugyanezt.
  2. Keverjük össze az ecetet, a szója szószt, a szezám olajat, a cukrot, a paprikát, a gyömbért, a fokhagymát a többi hozzávalóval és hagyjuk állni hűtőben kb. 1 órán át.

 

Forrás: www.dietaesfitnesz.hu

Speedfit