5 biztos módszer az újévi depresszió ellen

A tél beköszöntével, a napfény, a pihenés nélkülözésével gyakran depressziós tünetek lesznek úrrá rajtunk. A sötét, borús, napokon sokszor a lakásból sincs kedvünk kilépni. Van, aki fáradtabb, kedvetlenebb az őszi-téli időszakban, de van olyan is, akinél sajnos súlyosabb pszichés probléma, akár depresszió is kialakulhat. Ez az úgynevezett szezonális depresszió, melynek a tünetek mennyiségétől és mértékétől függően enyhébb és súlyosabb formája is ismert.

A szezonális depresszió egy ciklikus, évről évre visszatérő, időleges állapot. Vagyis a tünetek általában ugyanakkor jelentkeznek, és múlnak is el, minden évben. A kezdet általában késő ősz, illetve kora tél szokott lenni, a vége pedig a tavasz melegebb, naposabb napjaival érkezik.

A téli depresszió tünetei az alábbiak lehetnek: 

  • szomorúság, szorongás vagy üresség tartós érzése, reménytelenség és pesszimizmus érzése,
  • csökkent energiaszint, fáradtság vagy lelassultság érzése, szociális elszigetelődés,
  • fokozott alvásigény,
  • az étkezési szokások megváltozása, különösképpen erős sóvárgás a szénhidrátokban gazdag ételek iránt,
  • súlygyarapodás.

A szezonális depresszió is szerepet játszhat abban, amit úgy hívunk: ünnepek utáni depresszió. Mit is jelent ez? A Karácsony előtti láz, az ünnep várása még doppingol minket, de ahogy ennek vége, mihez kezdjünk? A tavaszt várni még korai, nem süt a nap, az idő is csak borússá és kedvtelenné tesz. Mögöttünk tehát a Karácsony, véget értek az ünneplések, lezárult a családi, baráti együttlétek időszaka.

Az ünnepi időszak a leginkább depressziós időszaka az évnek, különösen azok számára, akik egyedül élnek, családi problémáik vannak vagy esetleg anyagi nehézséggel küzdenek. A Karácsony utáni, ún. ünnepnap depresszió jól ismert a szakemberek körében, és napjaink problémájává vált. Köztudott, hogy a tartós fáradtság, a fizikai-pszichikai stressz fogékonyabbá tesz a depresszióra.

Nem meglepő tehát, hogy az ünnepek után, a kimerítő előkészületek és a “pillanatok alatt elmúló” ünnepek után olyan furcsán érezzük magunkat. Egyfajta rémület lesz rajtunk úrrá, amit nehéz legyőzni, de megfelelő „kezeléssel” hamar átugorható!

Íme 5 biztos tipp az öngyógyítás folyamatához!

1.       A mozgás segít!

Végezz rendszeresen testmozgást, légy aktív, és a mindennapi robot mellett mindig csinálj valamit. A mozgás hatására a szervezetben endorfinok képződnek, amelyek jó közérzetet biztosítanak. Amikor rossz kedved van, könnyebben elhagyod magad, ez pedig tovább ront a helyzeten. Ha egész nap egy székben ülsz, nem is csoda, ha rosszul érzed magad a bőrödben.

A rendszeres mozgás azonban boldogsághormonokat termel, egy kiadós edzés után pedig büszkébb leszel magadra, amiért valami hasznosat, egészségeset csináltál. Ráadásul a cukorral ellentétben a mozgásnak nincsenek káros mellékhatásai, így bármikor nyúlhatsz ehhez a módszerhez, ha kicsit fel szeretnéd pörgetni magadat.

2.        Megfelelő regeneráció!

Ügyelj a megfelelő alvásmennyiségre, próbálj ragaszkodni egy saját magad által kialakított alvás-ébrenlét ciklushoz, jusson elég idő a pihenésre.

3.        Csínján a fogadalmakkal!

Óvakodj a túlzásba vitt újévi fogadalmaktól! Nagy mértékben hozzájárulhat a lehangoltsághoz, depresszióhoz egy-egy kudarcba fulladt fogadalom, elhatározás, ígéret. Bánj csínján a fogadalmakkal, próbálj reálisnak lenni, a földön járni. Inkább kisebb és konkrét célokat tűzz ki.

4.       A cukor nem a barátod!

Egy szelet csoki nem a világ, és ha jól esik, nem is fogunk lebeszélni róla, de tartsd észben, hogy a cukor nem jelent megoldást, sőt adott esetben ronthatja a helyzetet.

Bár a csokoládé valóban képes boldogsághormonokat felszabadítani, a cukor gyorsan jövő és gyorsan múló energiát hoz. Ha édes ételeken élsz, akkor így a hangulatod is sokkal ingadozóbbá válhat, ráadásul a rossz emésztés sem éppen közérzetjavító hatású. Inkább étkezz változatosan és kiegyensúlyozottan, sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben.

5.       A magnézium segít!

A téli időszakban egyébként is különösen ajánlott odafigyelni a megfelelő vitaminbevitelre, de ha épp nagyon stresszes időszakot élsz meg, vagy csak úgy érzed, rosszul viseled a rád nehezedő terheket, akkor megéri egy próbát tenni a magnézium pótlásával.

Az olajos magvak rágcsálása például jó kezdet lehet, de néhány száz forintért drogériákban is kaphatsz magnéziumot, amit a felszívódását segítő B6-vitaminnal vagy kalciummal kombinálnak. A magnézium segít, hogy az idegeid jobban bírják a strapát, és kevésbé reagálsz majd rosszul a stresszre és a kihívásokra.

Ám ha úgy érzed, hogy mindez nem segít, ne félj segítséget kérni szakembertől, akár a mozgással, akár táplálkozással vagy életvitellel kapcsolatban!

Nem szabad elfelejteni, hogy súlyos depresszív állapot esetén – melynek eldöntése, mérlegelése minden esetben szakember feladata – kezelésre, és terápiára van szükség. Így amennyiben a tünetek súlyosbodnak, nem múlnak, a mindennapi életet jelentősen befolyásolják, a segítségkéréssel nem szabad várni, szövődményei súlyosak lehetnek. DE mindenre van megoldás!

Ha tanácstalan vagy, keress bizalommal, segítek eltüntetni a kérdőjeleket, kitűzni és megvalósítani új céljaidat!

Farkas Martin

személyi edző

SPEEDFIT

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.