6 bizonyított módszer a nyugalmi pulzus csökkentésére

Ez a nagy erőfeszítés hosszú távon több negatív hatással is járhat. Ilyen lehet például a szédülés, fokozott fáradékonyság, nagyobb hajlam a vérrögösödésre. A magas nyugalmi pulzus szívelégtelenséget, vagy akár hirtelen halált is okozhat. A normál pulzus 60 -100 ütés/perc között van felnőttek esetében, gyerekeknél ennél magasabb. Könnyedén tudjuk ellenőrizni saját pulzusunk a következőképpen: mutató és középső ujjunkkal tapintsuk ki az ellentétes kéz csuklóján a pulzust a csont és az inak közötti részen.

Egy percig számoljuk a lüktetések számát, így megkapjuk a nyugalmi pulzust. Ennél egyszerűbb módszer a vérnyomásmérő használata, hiszen ma már mindegyik mutatja a pulzus értéket is.
Jó, ha tudjuk, a pulzusszámot befolyásolja az életkor, a genetika, az edzettség vagy épp az aktuális betegségek.

Nézzünk meg mi az a 6 dolog, ami bizonyítottan csökkenti a nyugalmi pulzusszámot:

1. Kerüld a hőséget!
Minél magasabb a hőmérséklet, annál gyorsabban ver a szív. Ennek az az oka, hogy a szív ilyenkor gyorsabban dolgozik, hogy szervezetünk jobban tudjon alkalmazkodni a megváltozott környezeti állapotokhoz. Annak érdekében, hogy elkerüljük a szív túlzott munkáját, amikor csak lehetséges a nyári időszakban maradjunk hűvös helyen és ne feledkezzünk meg a megfelelő hidratálásról sem.

2. Mozogj rendszeresen!
A pulzus fizikai megterhelés, sportolás közben növekszik. Ilyenkor a szív erősebben és hatékonyabban pumpálja a vért, hogy az izmok megnövekedett oxigénigényét ki tudja elégíteni. Rendszeresen végzett edzés hatására, nyugalmi állapotban, a szív könnyebben képes fenntartani a normál pulzusszámot.

3. Egyél több halat!
Az edzés mellett az egészséges táplálkozás is rendkívül fontos. A halfogyasztás növelése az American Heart Association tanulmánya szerint alacsonyabb nyugalmi pulzust eredményez. Ha nem szereted a halat, a halolaj-étrendkiegészítőkkel tudod elérni a kívánt pozitív hatást.

4. Csökkentsük a stresszt!
Minél magasabb a stressz szint, annál magasabb a pulzusszám.
Hiába próbálod egyensúlyba hozni a munkát és a magánéletet, még sincs elegendő idő az összes feladat megvalósításához?
MEDITÁLJ! A stressz megszüntetésének gyors és egyszerű módja a meditáció gyakorlása az elme pihentetése érdekében.

5. Figyelj a légzésre!
A pulzusszám csökkentésének gyors és egyszerű módja a légző gyakorlatok gyakorlása. Lélegezz be lassan öt másodpercig, majd lélegezz lassan ki 15 másodpercig. Gyakorold naponta legalább öt percig.

6. Felejtsd el a cigarettát!
Nem meglepő, hogy a dohányzás számtalan negatív hatással van az ember egészségére. A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ szerint ez magában foglalja a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a tüdő és egyéb rák kockázatának növekedését. Ezen felül kimutatták, hogy a dohánytermékek növelik a nyugalmi pulzusszámot . Amikor a testbe nikotin kerül, az erek és az artériák összehúzódnak, és a szívnek plusz munkát kell végeznie a vér pumpálásához. Jó hír, hogy már a dohányzásról való leszokás után 24 órával csökken a nyugalmi pulzus.

Horváthné Anita
Sportedző

Forrás: Hackensack Meridian Health

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.