Ha nem alszol jól az edzés segíthet

SPEEDFIT | 2019.02.02 8:01

Bizony, segíthet. Nem csak azon, hogy jól aludjon az ember, de azon is, hogy könnyebben és gyorsabbal elaludjon. Az alábbiakban megismerhetsz egy érdekes tanulmányt, amelyből okulva te is könnyebben leküzdheted az alvászavaraidat.

Egy Northwestern University-n készült tanulmány szerint a testmozgás javítja az alvás minőségét. A vizsgálatban 23 felnőtt vett részt, nagy részük 55 éves vagy annál idősebb volt. Aki elalvási nehézségekkel küzd, vagy rosszul alszik, gyakran megébred, annak ez természetesen sokszor kihat a nappaljaira is. Fáradékony lehet, és kevés energiával rendelkezik. Ilyen és hasonló problémákkal küszködtek a kísérletben résztvevők is.

A kísérlet alanyait, 2 csoportra osztották. Akik fizikai és akik nem-fizikai gyakorlatokat végeztek. Mindkét csoport 16 héten át végezte a kijelölt feladatokat.
A mozgást végző csoport heti 4 alkalommal végzett napi 2x20 vagy 1x40 perces edzést. A programban többek között megtalálható volt a gyaloglás, szobabiciklizés, futópad és a taposógép. A résztvevők a maximális pulzusszámuk 75%-án dolgozott legalább két gyakorlat során. 

A nem-fizikai csoport különböző rekreációs, szabadidős tevékenységeket végzett, például főztek vagy múzeumokat látogattak. Körülbelül 45 percet vettek igénybe az egyes foglalkozások 3-5 alkalommal hetente.

Mindkét csoport kapott oktatást illetve tájékoztatást, tippeket, hogy mire kell odafigyelni ha jól szeretnék aludni. Többek között szó volt arról, hogy érdemes minden este körülbelül ugyanabban az időpontban nyugovóra térni, nem szabad túl sokáig ágyban maradni, ha valaki nem tud elaludni, hogyan lehet létrehozni egy megfelelő alvási környezet, azaz egy hűvös, sötét és csendes szobát.

Az eredményekből megtudhatjuk, hogy ”Pittsburgh Sleep Quality Index” szerint -ami azt méri, hogy ki mennyire tud jól aludni- milyen változások történtek.  A fizikailag aktív csoport alanyai ezen a mércén átlagosan 4,8 pontot értek el (minél magasabb a pontszám, annál rosszabb az alvás), ami azt jelenti, hogy a kísérlet előtti rossz alvó kategóriából jó alvó kategóriába kerültek át. Maguk a kísérlet résztvevői is arról számoltak be, hogy jobban alszanak, sokkal ritkábban álmosak napközben, a depressziós tünetek is csökkentek és jóval frissebbek és energikusabbak, mint azelőtt.
Fontos megjegyezni, hogy ez a tanulmány idősebb felnőttek részvételével készült. A fiatalabbak körében nem végeztek ilyen jellegű kísérletet, azonban sok szakember szerint náluk ugyanúgy segítség lehet a sport és a mozgás, ezért mindenképpen érdemes egy próbát tenned akkor is, ha a fiatalabb generációhoz tartozol. 

SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!