Nem csak hogy nem vonzó egy görnyedt ember, de ezzel egészségi állapotának is sokat árthat.
A rossz testtartás általában azokra jellemző akik ülő munkát végeznek, ezért nekik különösen ajánlott odafigyelni a tartásukra.

Gondolj csak bele, minden egyes centiméter amivel a fejünk előrébb van, körülbelül 5 kg nyomást gyakorol a gerincünkre és a hátizmainkra. Képzeld csak el, mikor a számítógép előtt ülsz és csak 2 centivel hajolsz előrébb hogy jobban lásd a monitort…

Gyakran fáj a fejed?

Az előbb említett 2 centis előrehajolás 10 kg extra súlyt helyez a nyakadra és a hátadra teljesen feleslegesen, amitől nem meglepő hogy elfáradnak az izmok. Hogy jön ide a fejfájás? A rossz tartás a nyaki illetve gerinc melleti izomcsoportok görcsöléséhez és bemerevedéséhez vezethet ami kiváltja a fejfájást.

Szoktál egy kézzel az asztalra könyökölni?

Ha nem megfelelő a testtartásod a tested próbál korrigálni és tudat alatt arra késztet hogy az egyik oldaladon felgyülemlett feszültséget feloldja, így egyenletesen terhelje mindkét oldaladat.

Mit tehetsz?

Sajnos még egy dologra fel kell hívnom a figyelmedet. Ha nem figyelsz oda rendesen a tartásodra, azért a bordáid sem lesznek hálásak. A létrejövő deformáció károsíthatja a tüdőd, a szíved, de még gyomor- és bélrendszeri problémákat is okozhat.
Bizonyára nem tudsz egész nap arra figyelni hogy megfelelően ülj az asztalnál, de ha változtatsz azokon a dolgokon ami görnyedésre késztet máris könnyebben fog menni, csak kicsit kell jobban odafigyelned.

Néhány egyszerű de hatásos gyakorlat:

  • Kulcsold össze a karod a szék támlája mögött, döntsd hátra a fejed és próbáld összepréselni a lapockáidat.
  • Ülj le a székre, próbáld a füleddel megérinteni a válladat miközben az ellentétes karoddal megfogod szék alját. Tartsd 30 másodpercig, majd válts oldalt. Ismételd meg 3-4-szer naponta. Érezni fogod ahogy ellazulnak a nyakad oldalsó részén az izmok.

A pihenőkről se feledkezz meg!

  • Tarts 20 perc szüntet 4 óránként, ilyenkor állj fel és sétálj egyet.
  • Tarts 5 perces kis szünetet minden 30 percben. Ilyenkor elég ha kicsit felállsz.
  • Egy pozicióban sose tölts el 30 percnél többet.

SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.