Míg az ősszel szeretjük magunkat elkényeztetni olyan ételekkel, mint például az almás rétes, a sütőtök pite és a kiadós raguk, az időjárás hűvösével megjelenő sokszínű friss termékek nagyon megkönnyítik az olyan könnyedebb ételek elkészítését, amelyek ugyanúgy ízesek és telítőek.

Ha fogyni szeretnénk az ünnepek előtt, vagy csak ha finom, egészséges és energiát adó ételeket szeretnénk enni, ezt a 10 szakértők által javasolt szezonális gyümölcsöt és zöldséget érdemes bevezetni ilyenkor étrendünkbe.

1. Spárgatök

„A spárgatök alacsony kalóriatartalmú, tápanyagokban gazdag, és gyakorlatilag mindennek átveszi az ízét, ami pedig rendkívül sokoldalúvá teszi” – mondja Lindsey Pine, dietetikus. Ez egy nagyszerű, alacsony kalóriatartalmú, alacsony szénhidráttartalmú alternatíva a klasszikus spagettihez is; 100 g főtt spagetti 158 kalóriát és 29,1 g szénhidrátot tartalmaz, míg 100 főtt spagettitök mindössze 27 kalóriát és 6 g szénhidrátot tartalmaz.

Pine különösen szereti a spagettitököt paradicsomos vagy pesto-alapú tésztaételekben helyettesíteni,valamint a pörkölttel való tálalást is ajánlja.

2. Datolyaszilva

„A datolyaszilva édessége biztosan kielégíti az édesszájúakat, míg a rost feltölt, csökkenti az éhségérzetet” – mondja Pine. A narancssárga gyümölcs emellett C- és A-vitaminban is gazdag. Mivel természetesen édesek, a szeletelt datolyaszilva görög joghurttal, egy evőkanál mandulával és fahéjjal párosítható reggelire, amely alacsony kalóriatartalmú, ennek ellenére íze hasonlít egy desszertre.

3. Édesburgonya

Az édesburgonya olcsó, és a körettől a desszertig mindenben használható (például sült édesburgonya, mogyoróvajjal). “Gazdag A-vitaminban és karotinoidoknak nevezett antioxidánsokban, amelyek támogatják a bőr regenerálódását és harcolnak a rák ellen” – mondja Lauren Minchen, dietetikus. “Rosttartalmuk, különösen, a burgonya héja, hozzájárul a bél egészségéhez és jóllakottság érzetéhez, és mindkettő fontos a fenntartható fogyáshoz.” Minchen szeret édesburgonyát sütni, majd megtölteni kedvenc fehérje forrásaival és egészséges zsírokkal, mint például darált pulyka vagy sovány marhahús, guacamole vagy szeletelt avokádó, salsa, vaj és pár szem dió. “Ez egy egyszerű étel, amit egy óra alatt elkészíthetünk.”

4. Pézsmatök

A pézsmatök hasonló az édesburgonyához, de kevesebb kalóriát tartalmaz. A pörkölt pézsmatök nagyszerű választás, ha nagyon éhes vagy, de fogyni szeretnél. Ha meghagyjuk a héját, azzal még több rostot adunk hozzá, így órákig tele lehetünk. Pine szereti a pézsmatököt fehérje- és rostdús levesekben, csicseriborsóval vagy lencsével, zöldségek és sovány húsok mellé.

5. Kelbimbó

„Ha jól megsütjük őket, akkor az ízük rendkívül finom”-mondja Minchen. „Imádom őket egy kis balzsamecettel sütni, mert könnyű, csípős és édes, hozzáadott cukor nélkül (ami akadályozhatja a fogyókúrázó erőfeszítéseit). A kelbimbó csupa rost, és ha jól megkörkölve tálaljuk, akkor a ropogós, sós dolgok iránti sóvárgást is kielégítheti.”

6. Cékla

„Céklát legszívesebben megsütve vagy tészta formájában kecskesajttal és fenyőmaggal fogyasztom” – mondja Minchen. “Antioxidánsokban gazdag, nagyszerű a belek számára és támogatja a tüdő egészségét.” Magas rosttartalma is van, amely segít a teltség megőrzésében, és természetesen édes, ami segíthet a cukorvágy csökkentésében – mindkettő fontos tényező, ha fogyni próbálunk. Ezenkívül „a változatosság kulcsfontosságú a fenntartható fogyáshoz” – mondja Minchen -, és ha a kreatív receptekhez még céklát is adunk, akkor növeljük a zöldségfogyasztást, anélkül, hogy megunnánk a zöld zöldségeket.

7. Sütőtök

„Ha úgy gondolod, hogy a sütőtökpüréből csak sütőtök pite készülhet, akkor gondold át újra” – mondja Amy Gorin, dietetikus, a New York-i Amy Gorin Nutrition tulajdonosa. „Vásárolj 100%-os konzerv tököt, ne pite keveréket, amiben cukor van. A sütőtök a benne lévő rost miatt eltelít. Szeretem használni bármiben, a sütőtök pite turmixon át a görög joghurt öntetig, vagy akár a francia pirítós tésztájába keverve.”

8. Alma

A táplálkozási szakértők egyetértenek abban, hogy az alma tökéletes hordozható nasi ősszel. Egy közepes alma mindössze 80 kalóriát és 5 g rostot tartalmaz, emellett édessége természetes cukorból származik. Kielégítőbb harapnivalót készíthetünk, ha egy evőkanál dióvajjal vagy 1/2 csésze görög joghurttal párosítjuk.

9. Körte

„A körte az egyik kedvenc gyümölcsöm, lédússága, és az édes íze miatt” – mondja Ximena Jimenez, dietetikus. “Könnyen hordozható, olcsó és nagyszerű rostforrás.”
Jimenez rámutat arra is, hogy a Rio de Janeiró Állami Egyetem 2003-as tanulmánya szerint a túlsúlyos nők, akik napi három almát vagy körtét fogyasztottak, többet fogytak az alacsony kalóriatartalmú étrend során, mint azok a nők, akik nem adtak gyümölcsöt az étrendjükhöz.

10 .Brokkoli

“Ennek a keresztesvirágú zöldségnek mindenki tányérján kellene lennie, különösen ősszel, amikor szezonja van” – mondja Jimenez. „100 g brokkoli 3 g fehérjét tartalmaz, ami különösen magas a többi zöldséghez képest. A legegyszerűbb módja annak, hogy étkezéseink tápértékét javítsuk fogyás közben az, ha megtöltjük a tányér felét zöldségekkel – a brokkolit könnyen hozzáadhatjuk tésztákhoz, rizshez, quinoához, salátákhoz és rántottához is. ”

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Rácz Rita Mónika

forrás: https://blog.myfitnesspal.com/

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.