Az anyagcsere-pörgető: a H-vitamin
A biotinként is ismert vitamin különlegessége, hogy molekulája ként tartalmaz – bár ha nem vagy kémikus, akkor ez a tény valószínűleg önmagában nem hoz lázba. Annál érdekesebb lehet viszont, hogy a H-vitamin nélkülözhetetlen szerepet tölt be a fehérje-, a szénhidrát-, az aminosav- és koleszterin-anyagcserében. A H-vitamin nélkül az esszenciális zsírsavak sem képesek átalakulni.
H-vitamin termelődik a bélflórában is, ezért hiányát legfeljebb az okozhatja, ha túl gyorsan kiürül a szervezetedből. Ez azonban sajnos könnyen megtörténhet, mert az elfogyasztott H-vitaminból a tested csak nagyon keveset képes hasznosítani – érdekes módon még a tojásfehérje fogyasztása is a biotin kiürülését okozza. A tojássárgája ezzel ellentétben értékes H-vitamin-forrás, csak úgy, mint a vese, a karfiol, a dió- és mogyorófélék, az élesztő vagy a búza.
A zöldségek és a gyümölcsök viszont sajnos nagyon keveset tartalmaznak az anyagcsere-pörgető biotinból. A H-vitaminból a felnőttek számára ajánlott napi bevitel 1,6-2 milligramm.
Cikkünk megírásában Marion Grillparzer Zsírégetés, a tartós karcsúság titka című könyve segített, mely a Holló és Társa Kiadó gondozásában jelent meg.
Forrás:http://www.femina.hu/fogyokura/zsiregeto_anyagcsereporgeto_vitamin
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.