A gyümölcs egészségesnek tekinthető, és minden nap szerepelnie kell az étlapodon. Vagy talán mégsem? Az utóbbi időben a gyümölcsben található gyümölcscukor (fruktóz) miatt egyre kritikusabbá vált. Az állítások: a fruktóz nem egészségesebb, mint a normál asztali cukor. A túl sok cukor pedig nemcsak hizlal, hanem megbetegít: ennek következménye lehet a cukorbetegség, a szívroham és a potenciaproblémák fokozott kockázata.
Tehát inkább mondj le a gyümölcsökről? Nem muszáj. A gyümölcs az egészséges és kiegyensúlyozott étrend szerves része. Habár a gyümölcsök fajtától függően sok fruktózt tartalmaznak, tele vannak nélkülözhetetlen vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal is. Itt elmondjuk, miért olyan problémás a fruktóz, és miért érdemes inkább alacsony cukortartalmú gyümölcsöket enni.
Ezért olyan egészségtelen a fruktóz
Sokan úgy vélik, hogy a fruktóz egészséges hangzású neve miatt egyfajta “egészséges cukor”. Jó lenne. A fruktóz egy teljesen normális egyszerű cukor, amely a glükóz komponenssel együtt normál háztartási cukrot (szacharózt) alkot. Tehát nem meglepő, hogy a fruktóz ugyanolyan káros a fogakra, mint a finomított fehércukor.
A glükózzal ellentétben a fruktózt azonban csak a máj dolgozza fel, és bizonyos körülmények között (például ha túl sok fruktózt fogyasztasz), lehetőleg zsírokká alakítja át és tárolja.
A fruktóz az inzulintól függetlenül metabolizálódik, vagyis amikor fruktózban gazdag ételt eszel vagy levet iszol, inzulin nem szabadul fel, mint általában a cukor (glükóz) esetében. Ez azonban az agyadnak sem ad telítettségi jelet. Sajnos ez oda vezet -különösen a gyümölcslé esetében-, hogy gyorsan túl sokat viszel be, és egyszerűen túlterheled tested a nagy mennyiségű fruktózzal. A gyomor-bél traktus csak egy bizonyos mennyiségű fruktózt képes egyszerre feldolgozni, így gyakran hasmenéshez vagy felfúvódáshoz vezet, ha felesleges mennyiséget vittél be.
Ha csak friss gyümölcsön keresztül fogyasztanánk fruktózt, az nem jelentene problémát. Sokkal rosszabb a fruktózszirup használata késztermékekben, üdítőkben.
Az ilyen típusú gyümölcsökben különösen alacsony a cukortartalom
Világos, hogy nem szabad törölnöd a friss gyümölcsöket az étlapodról, inkább napi két adagot kellene fogyasztanod, mivel részben létfontosságú mikroelemeket tartalmaz. Ideális esetben azonban csökkentened kell a gyümölcslevek fogyasztását. A szupermarket polcán tiszta lelkiismerettel hagyhatod a fruktózzal vagy fruktóz-glükóz sziruppal dúsított késztermékeket is. Csak nézd meg az összetevők listáját, ha nem vagy biztos benne.
Ügyelj azonban a gyümölcsök cukortartalmára, és fogyassz olyan gyümölcsöket, amelyekben kevés a cukor. Melyek ezek? Itt soroljuk az 5 legalacsonyabb kalória- és cukortartalmú gyümölcsöt.
1. Mandarin (30 kcal és 1,3 g fruktóz / 100g)
A mandarint főleg az adventi és karácsonyi időszakban fogyasztjuk. És ez jó dolog: Az összes édes kísértés mellett, amely az ünnepek alatt leselkedik, egy lédús mandarin egyfajta kis vitaminfecskendőt biztosít a test számára.
2. Eper (32 kcal és 2,3 g fruktóz / 100 g)
Bár az eper íze nagyon édes, ez alacsony fruktóztartalmú gyümölcsfajta, amely ennek megfelelően alacsony kalóriatartalmú is. Szintén jó pontokat szereznek, ha a vitamintartalomról van szó: az eper rengeteg folsavat, C-vitamint és sok káliumot is tartalmaz.
De várd meg az eperszezont, ne vásárolj behozott bogyókat, mert ízüket és tápértékeiket tekintve sem tudnak versenyezni a regionális és szezonális gyümölcsökkel.
3. Papaya (32 kcal és 3,5 g fruktóz / 100 g)
Soha nem ettél papayát? Akkor itt az ideje. Vásárláskor a gyümölcs héjának már sárga vagy piros színűnek kell lennie, és ujjaddal be kell tudnod nyomni. Az érett és nagyon érett gyümölcsök finom édes ízűek, az éretlen gyümölcsök használhatók például szószokhoz vagy salátákhoz. A papaya magja is fogyasztható, de elég erőteljes ízű.
A reggeli müzlihez ugyanúgy vághatsz papaya-t, mint bármely más gyümölcsöt, vagy élvezheted joghurttal / túróval / skyr-el.
4. Málna (34 kcal és 2,1 g fruktóz / 100 g)
Az áfonya és az eper mellett a málna a legnépszerűbb bogyós gyümölcsök közé tartozik. A kicsi, piros gyümölcsök íze nem túl édes, és könnyen kombinálható más összetevőkkel. Akár turmixban, túróval vagy alacsony zsírtartalmú túróval is.
5. Ribizli (33-39 kcal és 2,5-3,1 g fruktóz / 100 g)
A ribizli nem csak nagyon alacsony cukortartalmú: A fekete ribizli a C-vitamin szempontjából az abszolút legjobban eladott termék a helyi gyümölcsök között, 177 mg / 100 gramm értékével. A vörös bogyós fajtái csak 36 milligrammot adnak, de kevesebb fruktózt tartalmaznak (3,1–2,5 gramm). Ezen kívül a ribizli rengeteg pektint tartalmaz, egy természetes rostot, amely serkenti az emésztést.
Plusz: A feketeribizli javítja az edzés utáni regeneráció képességét.
További ötletekért, válaszokért, akár recept ötletekért keresd bizalommal személyi edzőinket. Jó szívvel és sok tapasztalattal fognak segíteni céljaid elérésében.
Jó ételekkel, jobb életet kívánunk!
SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.