Ha azt hiszed, hogy a szívroham nem történhet meg veled, gondold újra. Több írás is született manapság arról, hogy hány sportoló szenvedett el szívrohamot. Sajnos a karcsú testalkat nem feltétlenül tükrözi, hogy az erekben pontosan mi zajlik.
Az emberi test egy kivételes gépezet, de a megfelelő működéséhez megfelelő üzemanyaggal kell ellátni. A legtöbb feldolgozatlan növényi étel megvédi a szívet, van néhány, mely kifejezetten hatékonyan teszi ezt.
Fekete bab
Egy bögre fekete bab közel öt gramm rostot tartalmaz, ami az emésztőrendszerben kötődik a koleszterinhez és eltávolítja azt a szervezetből. A fekete bab gazdag antocianinokban, egy antioxidánsban, ami segít megvédeni a szív egészségét.
A bab jelentős szerepet játszik a világ összes olyan területének étrendjében, ahol a szívbetegség csak kis százalékát érinti az embereknek a hagyományos étrendhez viszonyítva.
Tehát néha okos döntés a hús helyett szívbarát fekete babot választani. Keverd hozzá a babot salátákhoz, tedd bele a rántottádba, vagy készíts belőle babfasírtot.
Főtt paradicsom
A konzerv paradicsompüré, paradicsomlé és a szósz tartalmazza a legtöbb likopint, mely egy antioxidánst, amelyet hosszú ideje vizsgálnak szív egészséget támogató hatásai miatt, ideértve a gyulladás csökkentését és esetlegesen a vérnyomás csökkentését, a véráramlás javítását és a vérzsírokra gyakorolt hatást.
Bár a nyers paradicsom is jó a szívednek és a testednek, az olaj és a hő hatékonyabbá teszi a likopin felszívódását a testedben. Más létfontosságú tápanyagok is vannak a paradicsomban, amik támogatják a szív egészségét, és lehet, hogy éppen ez a pontos kombináció hozza az eredményt.
Tehát bátran fogyassz teljes kiőrlésű tésztát paradicsom szósszal, használd szószként az ételeidhez, vagy igyál egy Bloody Mary-t, hogy több likopint juttass be az étrendedbe.
Édesburgonya
Egy közepes méretű édesburgonya 11 százalékát tartalmazza a napi ajánlott kálium mennyiségnek, egy elektrolitnak, amire a legtöbb ember nem fordít elegendő figyelmet. Ez a káliumhiány, különösen sok étrendben lévő nátriumtúlsúly mellett, hosszú távon magas vérnyomáshoz vezethet.
Használd az édesburgonyát köretként, és sütsd ki bátran hasábként.
Extra Szűz Olívaolaj
Ez az olaj az olajbogyó első préseléséből származik, és főleg polifenolokat és egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz, amik nagyszerűek a szívednek.
Egy új kutatás szerint azok az emberek, akik egy évig a Földközi-tengeri étrendet követték, napi négy evőkanál extra szűz olívaolajjal, sokkal jobb HDL funkciót mutattak, ami jobb plakk eltávolítást és lazább véredényeket jelent. Ez az étrend ellentétes volt azzal a “egészséges” kontroll csoporttal, akik a vörös hús, feldolgozott élelmiszerek, magas zsírtartalmú tejtermékek és édességek csökkentésére összpontosítottak.
A jobb HDL funkció eléréséhez cseppents extra szűz olívaolajat salátákra és keményre főtt tojásra. Főzz vele alacsony vagy közepes hőmérsékleten.
Szardínia
A szardínia a tengeri alapú omega-3 zsírsavak kiemelkedő forrása, egy különleges többszörösen telítetlen zsírsav, amelyről kiderült, hogy jót tesz a szívnek. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a triglicerideket (a vérben lévő zsírt) és lassítják az artériás plakk kialakulását.
Meg is eheted közvetlenül, citromos ízesítésű olívaolajban, vagy paradicsom szósszal. Ha nem bírod elviselni a szardínia gondolatát sem, jó választás lehet a tonhal, a vad lazac és a pisztráng.
Az Étrendi Irányelvek hetente 250g tengeri ételt javasolnak, amivel már jelentősen csökkenthető a szívroham kockázata.
Őrölt Lenmag
A lenmag növényi alapú omega-3 zsírsavakat és lignánokat tartalmaz, ami egy antioxidáns hatású rosttípus, mely megakadályozza a plakk növekedését és vérrögképződést a szívroham előtt. Próbáld ki a lenmagot joghurttal, zabpehellyel, müzlivel és salátákkal, vagy használd tojáspótlóként a panírozásnál. Egyébként mindenféle dió és mag számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek jót tesznek a szívnek, mint például jó zsírok, rost, kálium és antioxidánsok.
Bogyós Gyümölcsök
Egy nagy tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy az emberek étrend naplója alapján azok, akik heti három napig eper és áfonya fogyasztásáról számoltak be, 32 százalékkal csökkentették a szívroham kockázatát, még azokhoz képest is, akik sok más gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak, függetlenül más kockázati tényezőktől.
Bár más bogyós gyümölcsök is tartalmazzák az erős antioxidáns antocianinokat, az eper és az áfonya a legelterjedtebbek, így általában rájuk irányul a figyelem. Bárhogy is legyen, tegyél több bogyós gyümölcsöt az ételedbe.
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.