A szervezetnek kis mennyiségben, de mindenképpen szüksége van vitaminokra a normális életfolyamatokhoz és az immunrendszer működéséhez. Az alábbiakban megtudhatod, hogy melyik kilenc vitamin fogyasztása ajánlott, és azt is, hogy ezek milyen mennyiségben és milyen táplálékok segítségével vihetők be a szervezetbe.
kisebb.

A-vitamin – az éles látásért

Az A-vitamin legfontosabb szerepe a látásban van, ugyanis elősegíti a retinában, vagyis a szemideghártyában való pigmentképződést. Ha kevés A-vitamin jut a szervezetbe, a retina fényérzékennyé válik, így látásromlás következhet be. Ezenkívül a vitamin fontos még a belső nyálkahártya megfelelő működéséhez, valamint a sejtek növekedéséhez is. Az A-vitamin legjobb forrásai a tejtermékek, illetve a béta-karotint tartalmazó ételek, például a sárgarépa – ezekből képes a szervezet a vitamin előállítására. Az ajánlott napi mennyiség belőle 1 mg.
 
B1-vitamin – depresszió ellen

Ahhoz, hogy az anyagcseréd és az idegrendszered megfelelően működjön, elengedhetetlen a B1-vitamin, más néven tiamin. A szénhidrátokat energiává alakítja át, továbbá a mentális zavarokat – például kisebb fokú depresszió – is enyhíti. A legtöbb B1-vitamin a mazsolában, a tojásban és a teljes kiőrlésű lisztből készített pékárukban található. A napi szükséges mennyiség belőle 1,4 mg.

B2-vitamin – anyagcsere-folyamatokhoz

A B2-vitamin – más néven riboflavin – szintén az anyagcsere-folyamatokban játszik szerepet, ezenkívül javítja a látást, megszünteti a fejfájást, sőt, még a bőrsérülésekre is jótékonyan hat. A rizsben, a gombában, a félzsíros tejben, valamint a tojásban található meg a legnagyobb mennyiségben – ha ezeket rendszeresen fogyasztod, biztosított a napi 1,6 mg-os szükséges mennyiség.

B6-vitamin – energiafelhasználás

A B6-vitamin a szervezet legtöbb feladatot ellátó vitaminja. A szervezet energiafelhasználó, illetve raktározó folyamataiban játszik nagy szerepet, emellett a vörösvértest képződésben is lényeges hatóanyag. A B6-vitaminból a napi ajánlott mennyiség 2 mg. a csirke- és pulykahúsban, tőkehalban és földimogyoróban található meg a legnagyobb mennyiségben.

B12-vitamin – sejtmegújító

A B12-vitamin a vérszegénység megelőzéséhez, az idegrendszer optimális működéséhez, valamint a gyulladások csökkentéséhez elengedhetetlen. Szükség van rá továbbá a vörösvértestek képződéséhez és a sejtmegújuláshoz is. A napi ajánlott mennyiség 0,001 mg, amelyet akár bárányhúsból, lazacból, cheddar sajtból vagy éppen tojásból is bevihetsz a szervezetedbe.
C-vitamin – immunrendszered őre.
A C-vitamin az immunrendszer működéséhez elengedhetetlen, ugyanakkor gyógyítja a megfázást és az ízületi panaszokat, javítja a szervezet védekezőképességét a kórokozókkal és a szabadgyökökkel szemben. A citrusfélékben, a zöldpaprikában, valamint a csipkebogyóban található a legtöbb C-vitamin, így ezek fogyasztásával a naponta ajánlott 40 mg-os mennyiséget könnyűszerrel beviheted a szervezetedbe.

D-vitamin – napfényből

A D-vitamint a nap vitaminjának is szokták nevezni, mert a napfényen, ezáltal pedig a bőrön keresztül kerül a legnagyobb mennyiség a szervezetbe. A csontok, a fogak fenntartásához is szükség van rá, mert D-vitamin nélkül a szervezet képtelen felvenni a kalciumot a táplálékokból. Ha a véredben alacsony a kalciumszint, akkor a tested a csontokból vonja ki a fontos ásványi anyagot, amelynek a következménye súlyos csontritkulás lehet. A tojásban, a makrélában, a lazacban megvan a kellő napi mennyiségű – 0,005 mg – D-vitamin.

E-vitamin – hatásos antioxidáns

Az E-vitamin igazán hatékony antioxidáns, így lelassítja az öregedési folyamatokat, emellett kitűnően védi az immunrendszert, megelőzi a daganatos betegségeket, sőt, még a bőrödet is szebbé varázsolja. Nem utolsósorban pedig a premenstruációs szindróma gyötrő tüneteket is enyhíti. A legtöbb E-vitamin a különböző olajos magvakban található, mint például a napraforgómag, a földimogyoró vagy éppen a mandula. Ajánlott napi mennyiség belőle 8-10 mg.

Folsav – az egészséges magzatért

A folsav legnagyobb szerepe a normális magzati fejlődésben van, így létfontosságú, hogy a várandós anyukák folyamatosan pótolják a szervezetükben ezt a vitamint. Ezenkívül a vérképzésben is lényegi funkció jut neki, nem beszélve a gyomor- és a bélrendszer optimális működéséről, amelyhez szintén elengedhetetlen. Elsősorban a brokkoli, a borsó és csicseriborsó tartalmaz annyi folsavat, amely a napi 0,2 mg-os értéket meghaladja.

Cikkünk megírásában Dr. Sarah Jarvis A nők egészségkönyve című kötet segített.

Cikkért köszönet a femina.hu-nak.

SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!

SPEEDFIT

Fitnesz és Szolárium Stúdió

Győr – Dunacenter

06/96 528-448

https://www.speed-fit.hu

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.