Ha szeretnél kidolgozott, kockás hasaddal büszkélkedni, a következő ételek és italok nem a barátaid.
Amikor a hasunk puffadt, egyáltalán nem látható az a kemény munka, amit az edzőteremben a héten befektettünk. Még ha „nagyrészt” egészségesen is étkeztünk, edzettünk, időszakos böjtöt tartottunk és minden szükséges táplálékkiegészítőt bevettünk, bizonyos ételek és italok akkor is felpuffaszthatják hasunkat. Nehezebb begombolni a farmert, ki kell eresztenünk az övet egy lyukkal, és nem érezzük magunkat olyan energikusnak sem. Ebben a cikkben a Nutrition Twins („táplálkozástudományi ikrek”), vagyis Lyssie Lakatos és Tammy Lakatos Shames dietetikusok mutatják be, mely ételek okoznak hasi puffadást és zavarják meg az emésztésünket, tehát hogy mely ételektől érezzük úgy magunkat, mint Violet, amikor áfonyává puffadt a Charlie és a csokigyár című filmben.
Burgonyaszirom
Bármennyire is élvezetes rágcsálnivaló egy focimeccshez, tele van nátriummal, vagyis a szervezetünknek a saját víztartalékaihoz kell nyúlnia ahhoz, hogy hígítsa a só mennyiségét, ami puffadáshoz vezet – mondja Lakatos Shames.
Diétás üdítők
Az 1378. ok arra, hogy ne igyál több diétás üdítőt (oké, ezt csak kitaláltuk, de érted, mire gondolunk): ezek az üdítők szénsavasak, vagyis a szén-dioxid nevű gázt tartalmazzák. A gáz egy része megreked az emésztőrendszerben és így puffadást okoz – mondja Lakatos. Ne feledjük, ugyanez a szódavízre is igaz.
A szénsavas ásványvíz jobb választás, de ha nagyon sokat iszunk belőle, az is puffasztani fog.
Fehérjeszeletek
Újfajta fehérjeszeletre váltottál nemrég? Ha cukoralkoholokat vagy szójaszármazékokat tartalmaz, lehet, hogy emiatt nem lapos a hasad. Egyeseknél ezek az összetevők puffadást, gázképződést, vagy akár –ajjaj – hasmenést is okozhatnak. Nem azt mondjuk, hogy felejtsd el a fehérjeszeleteket vagy müzliszeleteket, de ha úgy érzed, puffad a hasad, miután olyat ettél, amiben ezek az összetevők megtalálhatók, ideje más termékre váltani.
A következő szavakat keresd a címkén: a cukoralkoholok többek közt a „szorbitol”, „mannitol” vagy a „hidrogénezett keményítő hidrolizátumok” (a „-tol”-lal végződő szavak), és bármi, amiben szerepel a „szója”.
Árpa
Az árpát persze mint egészséges gabonát ismerjük, de ha nem vagyunk hozzászokva a magas rosttartalomhoz, ez is puffadást okozhat – mondja Lakatos Shames.
„Kezdd kis mennyiségekkel, amíg a szervezeted hozzászokik” – tanácsolja. Az árpa emellett glutént is tartalmaz, szóval legyünk óvatosak, ha gluténérzékenyek vagyunk.
Hagymafélék
Ezek a zöldségek számos ételt tesznek még zamatosabbá csípős ízükkel, de ne feledjük, hogy a hagymafélék fruktánokat is tartalmaznak, olyan oldható rostokat, amelyek puffadást okozhatnak – mondja Lakatos.
„Úgy tűnik, a nyers hagyma jobban puffaszt, mint a főzött vagy pirított, szóval ha gondot okoz a fogyasztása nyersen, próbáld ki megfőzve vagy sütve” – teszi hozzá.
Búza
„A legtöbb tészta, kenyér, tortillalap, tekercs, palacsinta és sütemény búzát tartalmaz, ami puffadást okozhat azoknál, akik gluténérzékenységben vagy -intoleranciában szenvednek” – mondja Lakatos Shames.
Zárd ki egy hónapig az étrendedből, majd lassan vezesd vissza, hogy lásd, okoz-e puffadást. Ha a szervezeted felpuffad tőle, lehetséges, hogy gluténérzékeny vagy.
Keresd fel orvosod és vizsgáltasd ki magad, hogy biztos lehess benne.
Felvágottak
Igen, tudjuk, lassan mindent elveszünk tőled, ami a tízórai szendvicsedhez kell – először a hagyma, aztán a búza, most meg a felvágottak.
„Nagyon sósak, vagyis a testednek hígítania kell a sótartalmat úgy, hogy vizet pumpál olyan helyekre, ahova nem igazán szeretnéd, például a hasadra” – mondja Lakatos.
Szóval, ha fontos randid van ma este és laposabb hasat szeretnél, váltsd ki ezt a puffasztó hatású ételt salátával.
Sör
Valószínű te is tapasztaltad már a sör okozta puffadást (és büfögést), de nem árt erre emlékeztetni magunkat, mikor a strandolós napunkat megelőző napon nekiindulunk az estének.
A sör szénsavassága az erjeszthető szénhidrátoknak és a szén-dioxidnak köszönhető, amelyek mindegyike puffadást okoz.
„Sok sörfajta emellett glutént is tartalmaz; ha erre érzékenyek vagyunk, szintén puffadtnak érezhetjük magunkat” – állítja Shames.
Falafel
Amikor jól belakmározunk ebből a pirított csicseriborsóból vagy pirított lóbabból készült izraeli különlegességből, roppant büszkék lehetünk arra, hogy növényi fehérjét vittünk be. Azonban később előfordulhat, hogy a csicseriborsó magas rosttartalma és a sótartalom miatt gázképződést vagy puffadást tapasztalunk a hasunk tájékán.
SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.