Élvezzük a színes őszi napokat inkább a szabadban, és töltsük meg kosarunkat a piaci bevásárláskor a most következő zöldségekkel és gyümölcsökkel, amelyek rendszeres fogyasztása bizonyára megvéd bennünket a hideggel többnyire együtt támadó baktériumoktól és számos egyéb betegségtől is. Fogyasszuk örömmel és egészséggel az ízletes terméseket.
A doktor távoltartója: az alma
Valóban sokan tartják úgy, hogy napi egy-két alma elfogyasztása megvéd bennünket bármilyen betegségtől. Már őseink ősei is az almára esküdtek, valószínűleg nem csak az íze, de kiváló gyulladást megelőző hatása miatt is. Mindemellett a magas antioxidáns tartalmú alma, annak is leginkább a héja rendkívül gazdag C-vitaminban, ami amellett, hogy igen hasznos a téli náthás időszak átvészelésekor, gátat szab többek között az érelmeszesedésnek. Az alma bővelkedik káliumban is, amely elősegíti a megfelelő szívműködést.
Aphrodité istennő gyümölcse: a gránátalma
A görög mítoszok szerint a gránátalma a szerelem istennőjének köszönhető, aki olykor kertészkedéssel is foglalkozott. Ez a kb. 10 cm átmérőjű finomság annyi jóval kecsegtet bennünket mind az őszi-téli időszakban, mind egész életünk során, hogy talán párja sincs a gyümölcsök között. Amellett, hogy igen magas a C-vitamin, a kálium és a kalcium tartalma, a flavonoidok sem hiányoznak belőle. Ezen gyümölcs megelőző és gyógyhatását számos alkalommal bizonyították rákos, gyulladásos és érrendszeri, valamint magas vérnyomással kapcsolatos betegségeknél.
Őszi vitaminbomba: a vörös áfonya
Bár kevésbé könnyű beszerezni, mint testvérét, a fekete áfonyát, de megéri a fáradtságot, hiszen jótékony vitaminok és elemek egész sora megtalálható benne. Tartalmaz A-, B-, C-, E-vitamint, foszfort, mangánt, cinket, vasat, és flavonoidokat, amelyek védik az ereket, és csökkentik az infarktus veszélyét. Különösen ajánlják a vörös áfonya termését húgyutakban megjelenő problémákra, amelyekre egyébként a növény leveléből főzött tea is kiváló, amit köhögés ellen is bátran fogyasszunk.
A nátha ősi ellenszere: a citrom
Igaz, hogy ősi ellenszer a citrom, de figyelmünket nem csak akkor kellene felé fordítanunk, amikor már megtörtént a baj, ugyanis kitűnő megelőző hatással is bír, ha például a megfázásról beszélünk. A benne lévő nagy mennyiségű C-vitamin mellett figyelemre méltó a sav-, és rosttartalma is, amely segíti emésztésünket, erősíti gyomorfalunkat, és hosszú távon segíthet a gyomorrák megelőzésében is. A citrom, amellett, hogy erősíti az immunrendszert, egyensúlyt is teremt szervezetünkben. A felesleges sókat, ásványi anyagokat lebontja, a azokat a szerves sókat pedig, amelyek hiányoznak a szervezetből, újjáépíti.
Édes őszi élmény: a szilva
Az eddig említett, többnyire fanyarabb, savanykásabb ízű gyümölcsök után desszertként szolgál a szilva, amely alacsony cukortartalma ellenére érett állapotában finom, édeskés ízű. Dacára annak, hogy az őszi-téli megfázások idejére sokan egy jó kupica szilvapálinkát ajánlanának, mi most mégis az immunerősítő nyers szilvára voksolunk, ami bővelkedik A-, B-, és C-vitaminban, és a korábbiakhoz hasonlóan antioxidánst és flavonoidot is tartalmaz. A szilva számos pozitív tulajdonsága mellett jó, ha tudjuk, hogy stresszoldó hatású, és rosttartalmának köszönhetően akkor is segítségünkre lehet, ha székrekedéssel küzdünk.
Forrás: http://www.marmalade.hu/ennivalo/1-oldal/cikk/a-10-legegeszsegesebb-gyumolcs-es-zoldseg-osszel
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.