Szeretnél leadni néhány kilót a grillezős szezonban is? Semmi gond, amíg ez a 3 alacsony zsírtartalmú hús van terítéken.
Nyár, napsütés, grillszezon! Végül ismét bemelegítheted a grillt, és süthetsz omlós bordákat, filéket vagy kolbászokat. A hús rengeteg kiváló minőségű fehérjét biztosít – tökéletes építőanyag az izmok számára. Ugyanakkor a fehérjében gazdag ételek sokáig jóllaknak és ezért még a fogyásban is segíthetnek.
Annak érdekében, hogy a nyári hónapokban se gyarapítsd zsírtartalékaidat, és szemmel tudd tartani fitnesz céljaid, inkább alacsony zsírtartalmú húsokat használj. A hús zsírtartalma nem csak a fajtájától, hanem a szeleteléstől is függhet.
Összegyűjtöttük a 3 legalacsonyabb zsírtartalmú és legegészségesebb húsfajtát. Természetesen nemcsak a grillen készítheted el őket, hanem a serpenyőben is.
1. A pulykamell különösen alacsony zsírtartalmú
A pulykamell az egyik kedvencünk a sovány húsok között, mert csak 1 gramm zsírt és 107 kcal-t tartalmaz 100 grammonként. A zsírtartalom azonban attól függően változik, hogy a pulyka melyik részét szeretnéd a grillre tenni.
Más szavakkal: A bőrös pulykahús, például egy pulykacomb íze általában sokkal intenzívebb, de sokkal zsírosabb is, míg a fehér mellhús különösen sovány, ezért lehet jobb választás.
2. Sertéshús: a legjobb szelve vagy filéként
Nem eszel sertéshúst, mert szerinted túl zsíros és tele van tömve antibiotikumokkal? Nem feltétlenül, mert ha a megfelelő helyről választod, és húsod biohentesektől vásárolod (például Demeter vagy Naturland pecséttel), akkor a sertéshús nagyon zsírszegény és egészséges lehet.
Mivel csak 2 gramm zsír van benne 100 grammonként, a jó öreg „Schnitzel” feltétlenül elkészíthető a grillen vagy serpenyőben. Panírozás nélkül, természetesen. Még jobb (és finomabb): zsenge sertésszűz. Elkészítheted egy darabban, és utána felnyithatod, vagy grillezheted közvetlenül medalionok formájában. Viszont tiltott dolog lehet zsíros szalonnát grillezni, ennek a következményeit szerintem mindegyikünk ismeri.
3. A marha bélszín mindig nagyszerű lehetőség a grillen
A marhahús mindent tartalmaz, amire a testednek szüksége van: Fontos B-vitaminokat, rengeteg könnyen emészthető vasat és természetesen sok fehérjét is tartalmaz. A marhahúsból származó fehérje biológiai értéke 92 (a maximum 100), és nagyon jó minőségűnek tekinthető, mert a tested optimálisan tudja használni.
Fontos azonban az, hogy melyik darabot választod, mert a marhahús különböző darabjai megjelenésében, ízében és zsírtartalmában nagymértékben különböznek: A filé és a steak a grill és a serpenyő alacsony zsírtartalmú lehetőségei. Kerülni kell a látható zsírral rendelkező steakeket, például a borda-szem (Rib-Eye) steaket. Alternatív megoldásként lehet fogyasztani egy marhahús filét. Grillezheted egy darabban vagy egyedi medalionok formájában.
Összegzésül: Sok sovány és egészséges csirke-, marha-, pulyka- vagy sertésrész létezik, így a grillezés garantáltan soha nem lesz unalmas. Mindig ízletes grillezett zöldségeket vagy friss salátát tálalj a húshoz, így a BBQ-est minden szempontból egészséges és felejthetetlen esemény lesz.
Jó ételekkel, jobb életet kívánunk!
SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.