Ha fehérjeszükségleted kielégítéséről van szó, a szokásos alanyok, mint a csirke, a tojás és a tofu általában mindig a középpontba kerülnek. Azonban vannak kevésbé ismert, fehérjében gazdag ételek, amelyek csak arra várnak, hogy felfedezd őket. A fehérjeforrások változatosabbá tétele nemcsak izgalmasabbá teszi az étkezéseket, hanem biztosítja a tápanyagok széles skáláját is. Fedezz fel öt alulértékelt, fehérjedús ételt, amelyek megérdemlik, hogy helyet kapjanak a tányérodon.

Tempeh

Az Indonéziából származó tempeh egy fermentált szójabab termék, amely lenyűgöző tápanyagprofillal büszkélkedhet. A tofuval ellentétben a tempeh erjesztési folyamaton megy keresztül, amely fokozza emészthetőségét és tápanyagfelvételét. A 100 grammonkénti közel 19 gramm fehérjével a tempeh egy fehérje-erőmű, amely emellett bélbarát probiotikumokat és húsos textúrát is kínál, amely ideális grillezéshez, kevergetve sütéshez vagy salátákba morzsolva.

Seitan

A búzagluténként vagy búzahúsként is ismert seitan magas fehérjetartalma és hússzerű állaga miatt a vegetáriánus és vegán étrendek egyik alapanyaga. A búzagluténből készült seitan 100 grammonként 75 gramm fehérjét tartalmaz, ami az egyik legnagyobb fehérjetartalmú növényi alapú élelmiszerré teszi. Sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy különböző ételekben használjuk, a kiadós pörköltektől kezdve a szendvicsek és wrapek fehérjében gazdag húsalternatíváihoz.

Quark

A Quark (kvark), egy Közép- és Kelet-Európában népszerű lágy sajt, egyre nagyobb elismerést kap csillagászati tápanyagprofilja miatt. A görög joghurthoz hasonló krémes állagú és enyhe, enyhén fanyar ízű kvark sokoldalú összetevő, amelyet édesen és sósan is fogyaszthatunk. A 100 grammonként körülbelül 14 gramm fehérjét tartalmazó kvark sok más tejterméket felülmúl fehérjetartalomban, miközben olyan alapvető tápanyagokat is tartalmaz, mint a kalcium és a foszfor.

Lupini bab

A mediterrán régióban őshonos lupini bab egy kevésbé ismert hüvelyes, amely figyelemre méltó fehérjetartalommal rendelkezik. Ezek a babok 100 grammonként körülbelül 12 gramm fehérjét tartalmaznak, valamint élelmi rostokat, alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat. A lupini babot hagyományosan a keserűség eltávolítása érdekében történő áztatás és pácolás után fogyasztják, de ropogós snackként, salátákhoz adva vagy krémes mártogatósba keverve is fogyasztható.

Kendermag

A Cannabis sativa növényből kinyert kendermagok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint tápláló szuperélelmiszerek. Apró méretük ellenére a kendermagok erős tápértékkel bírnak, 100 grammonként körülbelül 31 gramm fehérjét biztosítanak. A fehérje mellett a kendermag omega-3 és omega-6 zsírsavakban is gazdag, így értékes kiegészítője a kiegyensúlyozott étrendnek. Szórj kendermagot salátákra, joghurtra vagy turmix tálakra az extra fehérje löketet és diós ízt biztosítva.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.