Ha fehérjeszükségleted kielégítéséről van szó, a szokásos alanyok, mint a csirke, a tojás és a tofu általában mindig a középpontba kerülnek. Azonban vannak kevésbé ismert, fehérjében gazdag ételek, amelyek csak arra várnak, hogy felfedezd őket. A fehérjeforrások változatosabbá tétele nemcsak izgalmasabbá teszi az étkezéseket, hanem biztosítja a tápanyagok széles skáláját is. Fedezz fel öt alulértékelt, fehérjedús ételt, amelyek megérdemlik, hogy helyet kapjanak a tányérodon.
Tempeh
Az Indonéziából származó tempeh egy fermentált szójabab termék, amely lenyűgöző tápanyagprofillal büszkélkedhet. A tofuval ellentétben a tempeh erjesztési folyamaton megy keresztül, amely fokozza emészthetőségét és tápanyagfelvételét. A 100 grammonkénti közel 19 gramm fehérjével a tempeh egy fehérje-erőmű, amely emellett bélbarát probiotikumokat és húsos textúrát is kínál, amely ideális grillezéshez, kevergetve sütéshez vagy salátákba morzsolva.
Seitan
A búzagluténként vagy búzahúsként is ismert seitan magas fehérjetartalma és hússzerű állaga miatt a vegetáriánus és vegán étrendek egyik alapanyaga. A búzagluténből készült seitan 100 grammonként 75 gramm fehérjét tartalmaz, ami az egyik legnagyobb fehérjetartalmú növényi alapú élelmiszerré teszi. Sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy különböző ételekben használjuk, a kiadós pörköltektől kezdve a szendvicsek és wrapek fehérjében gazdag húsalternatíváihoz.
Quark
A Quark (kvark), egy Közép- és Kelet-Európában népszerű lágy sajt, egyre nagyobb elismerést kap csillagászati tápanyagprofilja miatt. A görög joghurthoz hasonló krémes állagú és enyhe, enyhén fanyar ízű kvark sokoldalú összetevő, amelyet édesen és sósan is fogyaszthatunk. A 100 grammonként körülbelül 14 gramm fehérjét tartalmazó kvark sok más tejterméket felülmúl fehérjetartalomban, miközben olyan alapvető tápanyagokat is tartalmaz, mint a kalcium és a foszfor.
Lupini bab
A mediterrán régióban őshonos lupini bab egy kevésbé ismert hüvelyes, amely figyelemre méltó fehérjetartalommal rendelkezik. Ezek a babok 100 grammonként körülbelül 12 gramm fehérjét tartalmaznak, valamint élelmi rostokat, alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat. A lupini babot hagyományosan a keserűség eltávolítása érdekében történő áztatás és pácolás után fogyasztják, de ropogós snackként, salátákhoz adva vagy krémes mártogatósba keverve is fogyasztható.
Kendermag
A Cannabis sativa növényből kinyert kendermagok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint tápláló szuperélelmiszerek. Apró méretük ellenére a kendermagok erős tápértékkel bírnak, 100 grammonként körülbelül 31 gramm fehérjét biztosítanak. A fehérje mellett a kendermag omega-3 és omega-6 zsírsavakban is gazdag, így értékes kiegészítője a kiegyensúlyozott étrendnek. Szórj kendermagot salátákra, joghurtra vagy turmix tálakra az extra fehérje löketet és diós ízt biztosítva.
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.