Az L-Carnitin gyorsítja a zsírégetést, és javítja a mérgező anyagcseretermékek kiválasztását. A sejtszinten történő szabad zsírsav szállítás és égetés az L-Carnitin segítségével történhet csak meg. Az L-Carnitin ennek köszönhetően segíti a normális szívműködést, megakadályozza a tejsav felhalmozódását az izmokban, javítja az izmok oxigénellátását, így növeli az állóképességet, és késlelteti a fáradtságot.
A folyékony formában bevitt L-Carnitin előnye hogy gyorsabban és tökéletesebben szívódik fel, míg kapszula formájában jobban adagolható. Napi ajánlott adagja testsúlytól függően 250-1000 mg. Az L-Carnitinnek nincs mellékhatása!
Az ember képes aszkorbinsavak, niacin, pyridoxin és vas segítségével lizinből és metioninból L-Carnitint előállítani. Lizint gabonatermékek (kukorica, búza, rizs) formájában vihetünk be a szervezetünkbe. Az élelmiszerek főzése jelentősen csökkenti a lizin mennyiségét, így ezt követően csak egész csekély mennyiség áll rendelkezésre az L-Carnitin szintéziséhez. Mivel a C-vitamin ugyancsak szükséges az L-Carnitin előállításához, így hiánya közvetlen L-Carnitin hiányhoz vezet, ami izomgyengeségben, kimerültségben és a vér triglicerid-szintjének emelkedésében nyilvánulhat meg.
Igaz, a koffeinről leginkább a kávé jut eszünkbe, de míg a kávé koffeinje már a gyomorban felszívódik, ingerlékenységet, szívdobogást, magas vérnyomást okozva, addig a zöld teában található nagyobb mennyiségű koffein fokozatosan szívódik csak fel a belekben, így órákon át egyenletesen fejti ki hatását. Serkenti az agyműködést, a koncentrálóképességet, megelőzi a fáradtságérzetet, és nem jár káros mellékhatásokkal.
Számos kutatás igazolta már, hogy a zöld tea csökkenti a koleszterinszintet, emellett megköti a sejteket károsító szabad gyököket, csökkenti a hibás sejtek szaporodását, meggátolja a rákos sejtek növekedését. A zöld tea fogyasztása kifejezetten hasznos tehát a rákos megbetegedések, a magas koleszterinszint, a különböző fertőzések, a reumás ízületi gyulladás, a kardiovaszkuláris betegségek (stroke) elleni harcban, illetve a megelőzésükben.
A zöld tea hatóanyaga egy rendkívül erős antioxidáns hatású polifenol vegyület, a katekin. A katekin úgy képes elpusztítani a rákos sejteket, hogy közben az egészséges sejteket nem károsítja. Kutatások során arra is fény derült, hogy a zöld teában található katekin kétszer olyan erős antioxidáns hatással rendelkezik, mint a vörösborban megtalálható polifenol vegyület, a resveratrol.
A zöld teát nemcsak főzve fogyaszthatjuk, már sokféle más formában is elérhető, például tablettaként, kapszulaként is. A szárított tea formula népszerűségét az indokolja, hogy a zöld teában található hasznos anyagok megfelelő mennyisége így könnyebben a szervezetbe juttatható, mint italként fogyasztva. Tabletta vagy kapszula formájában jobban hasznosul a zöld tea zsírban oldódó A- és E-vitaminja, valamint értékes méregtelenítő rostanyaga is.
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.