A dió egészséges agykapacitás-növelő és ideális snack az edzés előtt is! Azonban rengeteg zsírt és kalóriát is tartalmaz. Ez a 3 legnépszerűbb dióféle a tápértékek ellenőrzése során!
A dió egészséges. Egy maroknyi dió fogyasztását minden nap, az élet meghosszabbításának is tekintik. A kis tápegységek számos egészséges zsírt tartalmaznak, és tökéletesek, ha napközben éhes vagy. De vigyázz: az adag számít. Egy maroknyi – napi 25-30 gramm körüli – az optimális. Ha azonban naponta túl sok diót eszel, gyorsan fogsz hízni. Mert ha naponta több kalóriát viszel be, mint amennyit felhasználsz, akkor automatikusan raktározod a többletet.
Hüvelyes vagy csonthéjas gyümölcs: mi is a dió?
Valójában nem minden dió, dió – legalábbis botanikai értelemben. A sima dió, a mogyoró, valamint a makadám dió – “igazi” dió, azaz definíció szerint ehető gyümölcsmag, kemény héjjal. A földimogyoró viszont hüvelyes. A pekán dió, a mandula és a pisztácia viszont csonthéjas magvú, és nem diófélék a szó valódi értelmében. De mind egészségesek, csak alkotóelemeik különböznek egymástól.
Íme, a kalória összehasonlítás szerinti, első 3 helyezett!
1. hely: Kesudió
A kesudió Brazíliából származik, és sok egészséges összetevőjével meggyőző tápanyagforrás, mint például növényi fehérjék, B-vitaminok, kálium, vas, magnézium és folsav. Különösen a magnézium fontos a sportolók számára, mivel megakadályozza többek között az izomgörcsöket az állóképességi sportok során. Edzés előtt elég egy kis marék belőle – különben a túl sok dió megterheli teljesítményedet is a magas zsírtartalma miatt.
2. hely: Földimogyoró
A földimogyoró gazdag telítetlen zsírsavakban, triptofánban, B- és E-vitaminokban és kiváló minőségű fehérjékben. Csökkenti a szív- és keringési betegségek kockázatát, csökkenti a vérnyomást, javítja a hangulatot, erősíti az ideg- és immunrendszert. Magas magnéziumtartalma antidepresszánssá is teszi.
Egyébként: 100 gramm földimogyoró több fehérjét tartalmaz, mint egy steak. De ennyi mogyoró elfogyasztása, azonban súlyos megterhelést jelent a kalóriaszámládon. Ezen kívül a növényi fehérje nem olyan könnyen elérhető a szervezeted számára, mint a húsból származó állati fehérje.
3. hely: Mandula
Botanikai szempontból a mandula – a földimogyoróhoz hasonlóan – nem “igazi” dió (hanem csonthéjas gyümölcs). A mandula azonban ízében és összetevőiben egyaránt nagyon hasonlít a diófélékhez. A mandula rengeteg E-vitamint, valamint magnéziumot és egészséges aminosavat tartalmaz. Az E-vitamin kifejtheti antioxidáns hatását edzés közben, és megakadályozhatja a sejtek károsodását egy kemény edzés után. A mandulában található kiváló minőségű zsír nem terheli az anyagcseréd, ám segít annak szabályozásában.
Összegzésül: Azonban mind egészséges! Csak vigyázz, ne egyél belőlük túl sokat. Egy maréknyi mennyiség, minden dióféléből elegendő! Egyébként: a cukrozatlan vajok, például a mogyoróvaj vagy a mandulavaj, egészséges szószként is alkalmazhatóak almacikkekhez vagy banánszeletekhez.
Jó ételekkel, jobb életet kívánunk!
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.