Azt már biztosan tudod, hogy a paradicsom valójában gyümölcs, amely finom és sokoldalú. Azonban lehet, hogy nem tudsz a táplálkozási előnyeiről. Röviden: A paradicsom beépítése az étrendedbe és a nasikba segíthet abban, hogy fontos tápanyagokat juttass be a szervezetedbe.
Mi a paradicsom?
A paradicsom (Solanum lycopersicum) a Dél-Amerikában őshonos, az árvácskák családjába tartozó gyümölcs. A paradicsomnak számos fajtája létezik, és bár a paradicsom botanikailag gyümölcs, jellemzően zöldségként készítik el. A paradicsom fogyasztható nyersen, frissen főzve vagy feldolgozva (például paradicsomkonzerv, paradicsompüré és napon szárított paradicsom), és fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és egészségvédő növényi vegyületeket tartalmaz.
A paradicsom tápanyagtartalma
A paradicsom alacsony kalória-, szénhidrát- és zsírtartalmú, de fontos mikrotápanyagokban gazdag. Emellett tele van olyan erős növényi vegyületekkel, mint a karotinoid (egyfajta antioxidáns) béta-karotin és likopin (a karotinoidok egy másik típusa, amely a paradicsom héjában található). A paradicsomban található egyéb antioxidánsok közé tartozik a klorogénsav, a lutein és a zeaxantin.
Egy csésze apróra vágott, friss paradicsom (kb. 180 gramm) a következőket biztosítja:
32 kalória
<1 gramm zsírt
1,5 gramm fehérje
7 gramm szénhidrátot
2 gramm rostot
A paradicsom egészségügyi előnyei
A paradicsom egy kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztva segít a tápanyagszükséglet kielégítésében és csökkenti bizonyos egészségügyi állapotok kockázatát.
Javíthatja a szív egészségét
A paradicsomot a szív egészségének számos előnyével hozták összefüggésbe, többek között a vérrögök kockázatának csökkenésével, a vérnyomás javulásával, valamint a gyulladás és az oxidatív stressz markereinek csökkenésével. A likopin pótlása bizonyítottan segít csökkenteni az LDL (“rossz”) koleszterinszintet is, és a paradicsom e vegyület egyik legjobb forrása.
15 hihetetlenül finom étel, amely csökkenti a koleszterinszintet
A megfelelő káliumfogyasztás az étrendben fontos az egészséges vérnyomás és az általános szívegészség támogatása szempontjából, és a paradicsom jó káliumforrás a csészénkénti 427 milligrammjával. (Ez több mint egynegyedét teszi ki a felnőtt nők számára megfelelő káliumbevitelnek). Több olyan étel fogyasztása, amely káliumot és antioxidánsokat is tartalmaz, bónusz a szív egészségére, mivel olyan tápanyagokat biztosítanak, amelyek optimalizálják a véráramlást az egész szervezetben, és biztosítják a szövetek oxigénellátását minden szervrendszerben.
A paradicsom emellett folsavat is tartalmaz, csészénként 27 mikrogrammnyi tápanyagot (ez a nem terhes nők számára ajánlott étrendi folsavmennyiség körülbelül hét százaléka). A folsav segít egyensúlyba hozni a homocisztein nevű aminosavat, amely, ha nem kezelik, a szívroham és a stroke fokozott kockázatával hozható összefüggésbe. Tehát a folsavforrások (például a paradicsom) beépítése az élelmiszerekbe egy másik módja a szív egészségének javítására.
Támogathatja a bőr egészségét
A paradicsom előnyei hatással lehetnek a bőrére. A paradicsom antioxidáns likopint tartalmaz, amely segít megelőzni bizonyos ráktípusokat, és a szabad gyökök semlegesítésével védi a bőrt az UV-károsodástól. Tanulmányok a paradicsomalapú italok és élelmiszerek pótlását védő hatással hozták összefüggésbe, és a karotinoidok általában véve is fényvédelmet nyújtanak. (Ettől függetlenül még kell naptejet használni.)
Egy másik módja annak, hogy a paradicsom jótékony hatással legyen a bőrre, az, hogy a paradicsomban található C-vitamin, elősegítheti a bőr integritását azáltal, hogy támogatja a kollagén kialakulását, szerkezeti fenntartását és működését. Más szóval, a paradicsomban található C-vitamin szerepet játszik a feszes, sima megjelenésű bőr fenntartásában.
Védelmet nyújthat a rák ellen
Bár több humán vizsgálatra van szükség a “hogyan” megerősítéséhez és megértéséhez, a paradicsomfogyasztást és az olyan karotinoidok bevitelét, mint a likopin, összefüggésbe hozták néhány rákos megbetegedés, köztük a prosztata-, mell- és bőrrák kockázatának csökkenésével. Úgy tűnik továbbá, hogy ezeket az antioxidánsokat inkább az élelmiszerekből, mint a táplálékkiegészítőkből kell bevinni.
Támogathatja a szem egészségét
A paradicsomban található karotinoidok (lutein és zeaxantin) fontosak a szem egészsége szempontjából. A két karotinoid a szem hátsó részén lévő retinában, azaz a makula régióban halmozódik fel. Antioxidánsként védelmet nyújtanak az ebben a régióban lévő sejtek szabadgyökös károsodása ellen, és feltételezhetően segítenek az olyan állapotok elleni védelemben, mint az időskori makuladegeneráció, a szürkehályog és a retina leválása. A kék fény káros hatásai elleni védelemben is szerepet játszanak.
A bélrendszer egészségének előmozdítása
A paradicsomfogyasztás előnyei a bélrendszer egészségére is kiterjednek. A 95 százalékban vízzel és adagonként több mint egy gramm rosttal a paradicsom a folyadék és a rostok bélrendszerre gyakorolt egészséges kombinációját biztosítja. Ez elősegíti a rendszeres emésztést, ami létfontosságú az immunrendszer egészséges működésének és a mentális egészségnek is.
A paradicsom lehetséges kockázatai
A paradicsomallergiától eltekintve kerülnie kell a paradicsomot, ha érzékeny a paradicsom fanyar savasságára. A gyakorlatban azonban gyakran tapasztalható, hogy a kevésbé súlyos érzékenységgel és gyomorégéssel küzdők jobban bírják a friss paradicsomot a koncentrált forrásokkal szemben (mint a paradicsompaszta, a paradicsomszósz és a paradicsomkonzerv. Ha aggódsz, kezd azzal, hogy lassan és kisebb mennyiségben – mondjuk 1/4 csésze adagonként – építed be az ételekbe.
Ezenkívül az alacsony káliumtartalmú étrenden élőknek (például az előrehaladott krónikus vesebetegségben szenvedőknek) szintén szükségük lehet arra, hogy a paradicsomfogyasztást kis mennyiségre korlátozzák.
Hogyan vásároljunk és használjuk fel a paradicsomot
Vitathatatlanul az a legjobb a paradicsomban, hogy szinte bármihez felhasználható. Mivel a paradicsom a glutaminsav természetes forrása, jó ízt biztosít bárminek.
Vannak például olyan fajták, amelyeket nassolásra (például egész cherry paradicsom), és olyanok, amelyeket salátákhoz és szószokhoz használhatsz (például szilvaparadicsom vagy a Roma paradicsom).
Amikor friss paradicsomot vásárolsz, olyan kemény paradicsomokat keress, amelyeken nincsenek zúzódások, repedések vagy beesett foltok.
A szezonalitást is figyelembe kell venni. A világ számos részén a paradicsomnak télen egyszerűen nem ugyanaz az íze. Ilyenkor érdemes a paradicsomkonzervekhez és -üvegekhez nyúlni. A feldolgozott paradicsomtermékekben magasabb a likopin koncentrációja, mint a friss paradicsomban, így nem maradsz le a karotinoid előnyeiről.
Hogyan főzzünk paradicsommal
Amellett, hogy a paradicsom jótékony hatással van az egészségre, az étel rendkívül sokoldalúan felhasználható. Nyersen vagy főzve és végtelen számú ételben fogyaszthatod. Amit érdemes észben tartani: A paradicsom főzése segíthet a gyümölcsben lévő bizonyos tápanyagok hozzáférhetőségének fokozásában. Kutatások szerint a főtt paradicsomból származó likopin könnyebben felszívódik a szervezetben, mint a nyers paradicsomból. Emellett a likopin zsírral együtt fogyasztása is fokozza a felszívódást, ezért ne szégyenlősködj az olívaolajjal.
Íme, néhány receptötlet
Salátában. A nyers vagy főtt paradicsom finom salátában. Sokféle más ízzel párosul, és íz- és színt, valamint extra tápértéket ad hozzá.
Szendvicsben vagy pirítóson. Szeletelt paradicsom hozzáadása feldob egy egyszerű szendvicset vagy pirítóst, mivel táplálóbbá és ízletesebbé teszi azt. A főtt paradicsomos termékek szintén nagyszerűek.
Egy uzsonnás tál részeként. A paradicsom remekül passzol humuszhoz, sajthoz, sós kekszhez, olajbogyóhoz és más snack-elemekhez egy uzsonnatál részeként.
Mártásban. Friss vagy konzervparadicsomból saját paradicsomszószt készíthet. Ha konzerv vagy üveges paradicsomszószt használsz, feldobhatod még egy-egy cherry paradicsommal is. Automatikusan több rostot adsz az ételhez azáltal, hogy extra zöldségeket raksz hozzá. Mind a friss, mind a konzervparadicsom tökéletes a saját salsád elkészítéséhez is.
A levesben. A friss vagy konzerv paradicsom vagy paradicsompaszta teltebb ízt ad az egyszerű levesekhez és pörköltekhez, így azok íze még gazdagabb lesz. A friss vagy konzervparadicsomból gazpacho is készíthető, ami egy hideg leves, szuper frissítő a forró napokon.
Főtt ételekben. A paradicsomot hozzáadhatod pékárukhoz, például sós kenyerekhez és muffinokhoz, vagy más zöldségekkel és kedvenc húsoddal együtt rakott ételekbe sütheted. Paradicsomot adhatsz rántottához és frittatához is, vagy készíthet shakshukát, ha a tojást paradicsomszószban főzöd.
Lében. A zöldséglevek kapják a legtöbb figyelmet, de ne hagyd figyelmen kívül a paradicsomlé egészségre gyakorolt előnyeit. Készítheted magad, vagy ha már elkészítettet vásárolsz, válassz egy alacsonyabb nátriumtartalmú változatot.
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.