A fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok fogyasztása mellett hasonlóan fontos a rostban gazdag ételek fogyasztás is. Bármi legyen a célod, a rostok elegendő bevitelére szükséged lesz az egészségmegőrzés érdekében. Lássuk is a rostok típusait, és bevitelének módjait.
Mik azok a rostok?
A rostok egyszerű meghatározásuk alapján a növényi sejtfalban található anyagok összességét jelentik. Típusuk szerint két csoportra oszthatók: Vannak oldható rostok és oldhatatlan rostok. A rostokat az emésztőenzimek nem képesek lebontani. Jó kérdés akkor, hogy mi szükségünk van rájuk, ha meg sem tudjuk emészteni?
Erre több válasz is van:
A beleinkben élő mikrobióták fermentálás útján nyernek belőle nekünk értékes tápanyagokat, miközben ők maguk is táplálkoznak. Ez elősegíti az elszaporodásukat, majd hozzájárulnak a fogyáshoz vagy akár az egészséges immunrendszerhez.
Továbbá a vízben oldódó rostok képesek glükózt megkötni, így lassítva annak felszívódását. Ezzel jótékony hatást fejt ki a glükóz anyagcserére. Nagy segítség ez a cukorbetegeknek, vagy Inzulinrezisztenciásoknak, de a fogyni vágyóknak is sokat segít.
Az vízben nem oldódó rostok nagy térfogatot foglalnak el a gyomorban, így fokozzák a teltségérzetet.
A rostdús ételek mellé általában magasabb vitamin- és ásványianyag-tartalom párosul.
Mennyit kéne fogyasztanunk egy nap?
25-40 gramm rostot ajánlott elfogyasztani a nap folyamán. A legjobb, ha minden étkezéskor fogyasztunk rostokat. Fontos a megfelelő folyadékbevitel mellé!
Az oldhatatlan és az oldható rostok aránya legyen 3:1 -hez.
Miben vannak rostok?
- Gyümölcsökben: Összeségében több oldódó rostot tartalmaznak.
- Zöldségekben: Elsősorban oldhatatlan rostokat tartalmaznak.
- Hüvelyesekben
- Gabonafélékben: A teljes értékű gabonákban több a rost, főként a nem oldhatók. Ajánlott a zab, barna rizs, köles, hajdina, teljes értékű búza, tönkölybúza, rozs…
- Gabonakorpákban: zabkorpa, búzakorpa…
- Magvakban
Miért érdemes még odafigyelni a rostbevitelre?
- Csökkenti a koleszterinszintet.
- Segít elkerülni a székrekedést.
- Megköti a toxinokat.
- Tisztítja a belek nyálkahártyáját.
- Segít fenntartani a normál bélflóra egyensúlyát.
- Fokozza a bélmozgást.
Vigyázat, túlzásba is lehet vinni a rostfogyasztást, ami kellemetlen tünetekkel járhat, hosszútávon pedig tápanyaghiányt okozhat! 45gramm/nap mennyiséget ne lépjük túl!
Remélem hasznos volt!
Havasi Anna Személyi edző
Forrás: Dr. Tamássy Klára- Barangolás a bél körül című könyvéből
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.