A szervezet energiaszükségletét a tápanyagok kémiai energiájából fedezi, ami enzimek segítségével történik. A táplálkozás folyamatához tartoznak: rágás, nyelés, emésztés, a tápanyagok felszívódása és hasznosulása (anyagcsere), valamint a kiválasztás, kiürítés.
Tápanyagok: a szervezet működéséhez szükséges kémiai anyagok, melyek az emésztőcsatornából felszívódva számos élettani funkciót töltenek be a szervezetben. Szerepük szerteágazó: energiát szolgáltatnak, részt vesznek szövetek felépítésében, helyreállításban, karbantartásában, az életfolyamatok szabályozásában.
* Makrotápanyagok: fehérjék, szénhidrátok, zsírok
* Makroelemek: naponta nagyobb, grammokban vagy legalább 50 mg mennyiségben bevitt ásványi anyagok
* Mikroelemek (nyomelemek): milli- vagy mikrogrammos mennyiségben szükséges ásványi anyagok
*Vitaminok: a szervezet számára nélkülözhetetlen, biológialag aktív, szerves vegyületek
FEHÉRJÉK: Az összetett fehérjék az ember testének kb. 20%-át képezik. A fehérjék biológiailag többé-kevésbé inaktív formában (vázanyagok→ csont, porc, inak, szalagok, izmok), és erős fajlagos aktivitással is jelen vannak a szervezetben (→ hormonok (inzulin, tiroxin), enzimek (pepszin), plazma-fehérjék). A fehérjék ásványi anyagokat is tartalmazhatnak, pl. a csont alapanyaga kalciumot tartalmazó fehérje, az idegszövet foszforfehérjéje, a vörösvérsejt vas és rézfehérjéje. Az emberi test 14-16%-a fehérjéből áll, 0,1% a szabad aminosav tartalom
Fehérjék emésztése: A fehérjében lévő peptidkötések hasítását a gyomornedv ún. pepszinje, és hasnyálmirigynedv végzi el. A vékonybélben, a továbbiakban számos fehérjebontó enzim található. Az emésztési folyamatban a vékonybél- bélhámsejt kefeszegélyében a peptidek aminosavakra bomlanak, s már így kerülnek a bélhámsejtbe, majd innen a vérerekbe, azaz a vérkeringésbe és a sejtekhez.
ZSÍRFÉLÉK (lipidek): A zsírok táplálkozás élettani értékét az szabja meg, hogy milyen bennük a telített és telítetlen zsírsavak aránya. A zsírsavak 16-18 szénatomból álló szerves savak. A növényi és állati szövetekből kioldódó anyagok, amelyek kémia összetételükben jelentősen különböznek. koncentrált energiaraktárak, támasztófunkció – zsírszövet. a membránok és egyéb intracelluláris organellumok felépítéséhez elengedhetetlenek
Telített zsírsavak: nincs kettős kötés, szilárd halmazállapot
Teltítetlen: – egyszeresen telítetlen (MUFA) (egy kettős kötés) általában táplálékkal jutnak be, szükség esetén glükózból is keletkezhetnek (endogén lipogenezis); többszörösen telítetlen (PUFA) (több kettős kötés). Hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsavakat szervezet nem képes szintetizálni, ezért a táplálékkal kell bevinni
Ajánlott bevitel : 28-30 en%. Koleszterin: 300 mg/nap Zsírok emésztése: A vékonybélben levő zsírcseppeket az epesavas sók emulgeálják, így teszik hozzáférhetővé a hasnyálmirigyből származó, lipáz nevű enzim számára, amely a két szélső zsírsavat lehasítja a trigliceridekről.
SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!
SPEEDFIT
Fitnesz és Szolárium Stúdió
Győr – Dunacenter
06/96 528-448
https://www.speed-fit.hu
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.