A fehérjék aminosavakból épülnek fel. Összesen 22 aminosavat ismerünk, melyek két csoportra oszthatók. Az egyik csoport az esszenciális aminosavak csoportja, ahová 9 aminosav sorolható (hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán, valin).
Az esszenciális aminosavakra jellemző, hogy az emberi szervezet nem, vagy csak kis mennyiségben tudja őket előállítani, pedig megfelelő mennyiségükre mindenképpen szükségünk van. Ezt a 9 aminosavat táplálékunkkal biztosíthatjuk szervezetünk számára. A másik csoport a nem esszenciális aminosavak csoportja, ahová a további 11 aminosav sorolható.
Az aminosavakból felépülő fehérjék szintén kétfélék lehetnek. Az elsőrendű, más néven komplett fehérjék valamennyi esszenciális aminosavat tartalmazzák, méghozzá megfelelő arányban. Ezek a fehérjék a "biológiai szempontból értékesebb" fehérjék, melyek általában állati eredetűek (tojás, tej, húsfélék, hal).
Másodrendű, vagy inkomplett fehérjék már néhány esszenciális aminosavban hiányosak lehetnek, ezért önmagukban nem megfelelő fehérjeforrások. Ide nagyrészt a növényi eredetű fehérjék sorolhatók. Ezért is nagyon fontos, hogy a vegetáriánusok odafigyeljenek a megfelelő fehérjebevitelre.
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.