Zöldség, amely minden háztartásban megtalálható. A petrezselyem nem véletlenül van ott mindenhol, pedig inkább mellék, mint főszereplő a konyhánkban. Hatását nem szabad lebecsülni.
A petrezselyemzöld a kicsi, de erős klasszikus megtestesítője: e szerény kis növény nem véletlenül lett a gasztronómiának fontos része, hiszen remek fűszernövény és sokoldalú orvosság is egyben. Gyógyhatásait felismerték már az ókorban, előszeretettel használták a görögök és a rómaiak is, de igazán széles körben a középkorban terjedt el, amikor Nagy Károly parancsba adta, hogy más gyógynövényekkel egyetemben termesszék. Ma már a legtöbb konyhakertben megtalálható, de terem vadon is. Gyűjtés közben azonban legyünk óvatosak, ugyanis a növény eléggé hasonlít a mérgező foltos bürökhöz.
Univerzális csodaszer
A petrezselyemzöld egész évben hozzáférhető, mivel fagyasztva és szárítva is eltehetjük. De legjobb, ha frissen, tavasszal fogyasztjuk. Szükségünk is van rá, a hosszú, vitaminhiányos tél után kifejezetten hasznos, ha immunerősítő petrezselymet fogyasztunk minél gyakrabban. Gyulladáscsökkentő hatása szintén ismert, ugyanis telis-tele van antioxidánsokkal, A-,C- és E-vitaminnal, fontos ásványi anyagokkal, vassal, foszforral, mangánnal, szulfáttal. Jótékony hatással bír a krónikus betegségek ellen is. Kutatások szerint csökkenti a rák kialakulásának esélyét a benne található apigeninnek köszönhetően. Mindemellett K- vitaminban is gazdag, ami hozzájárul a csontok erősítéséhez, egészségéhez, így, aki gyakran eszik petrezselyemzöldet, a csontritkulást is nagyobb eséllyel kerüli el. Óvja a szívet és a szemet, utóbbira a benne található nagy mennyiségű A- vitamin miatt számíthatunk. E finom zöldség remek vértisztító, erős vízhajtó. K-vitamin tartalma által tisztítja a vesét, serkenti a működését, valamint segít a vesekő és homok elleni küzdelemben. A máj működésére is jótékonyan hat, segíti a szervezet tisztítását. Csökkentheti a menstruációs fájdalmat, segíthet beállítani a ciklust és megszüntetni a túl erős hüvelyfolyást.
Recept
Petrezselymes pesztó
Hozzávalók
50g petrezselyem, aprítva kb. 1 csokor, 100-110 g dióbél, 45-50 g reszelt parmezán, 3 gerezd fokhagyma, ½ teáskanál só, ½ teáskanál extraszűz olivaolaj
Elkészítés
A diót és a fokhagymát durván aprítsuk fel. Tegyük aprítóba az összes hozzávalót, kivéve az olívaolajat. Majd az egészet pirítsuk 10-20 másodpercig, adjuk hozzá az olívaolajat és keverjük további 20-30 percig. A pesztót rakhatjuk tésztára, kenhetjük pirítósra, friss zöldségekkel pedig remek mártogatós. Frissen a legfinomab, de hűtőben eláll 2-3 napig.
SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!
Forrás: dietaesfitnesz, almapatika
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.