Az antioxidánsok gyulladáscsökkentő képességeikről ismertek. Emellett megvédhetik a szervezet sejtjeit a szabad gyökök okozta károsodástól, amely bizonyos vegyi anyagok, dohányzás, szennyezés, sugárzás és a normál anyagcsere melléktermékeként keletkezhet.
Az antioxidánsok számos élelmiszerben megtalálhatók, és közéjük tartozik a szelén, az A-vitamin és a rokon karotinoidok, a C- és E-vitamin, valamint különböző fitokemikáliák, például a likopin, a lutein és a kvercetin.
A továbbiakban az antioxidánsok egészségügyi előnyeiről lesz szó, valamint arról, hogy mely élelmiszerek tartalmazzák őket.
Az antioxidánsok a szabad gyökök ellen küzdenek, amelyek olyan instabil molekulák, amelyek károsíthatják a szervezet sejtjeit, és rákhoz vezethetnek. A szabad gyökök által okozott károkat oxidatív stressznek nevezzük, és az anyagcsere-folyamatokból erednek. Amikor például a szervezet oxigént használ, melléktermékként szabad gyökök keletkeznek. A szabad gyökök és az oxidatív stressz a környezetszennyezésből, a cigarettafüstből, a sugárzásból, a gyógyszerekből is származik.
Számos antioxidáns az egészség más aspektusait is fokozhatja, például csökkentheti a gyulladást, védheti az agy egészségét és erősítheti az immunitást. Mivel az antioxidánsok gyulladáscsökkentők, hatékonyan dolgoznak a szövetkárosodás ellen, beleértve az edzés utáni gyulladást is.
Ugyanez a gyulladáscsökkentő funkció védőhatást gyakorolhat az olyan szervekre, mint a szív. Az antioxidánsok például szerepet játszhatnak az érelmeszesedés (artériakeményedés) kockázatának csökkentésében, a vérnyomás stabilizálásában és a koleszterinszint csökkentésében.
Az antioxidánsok egyéb egészségügyi előnyei közé tartozik a szembetegségek alacsonyabb kockázata, a 2-es típusú cukorbetegség csökkent kockázata és a kognitív hanyatlással szembeni védőhatás. Az antioxidánsokat gyakran tekintik öregedésgátló vegyületeknek, mivel az oxidatív stressz az öregedés egyik hatása.
Antioxidánsok az élelmiszerekben
A sok tápanyagban gazdag élelmiszer, köztük színes gyümölcsök és zöldségek, teák és gyógynövények fogyasztása hozzájárul az egészség megőrzéséhez és csökkentheti a szabad gyökök okozta károsodások hatásait. Az olyan tápanyagok, mint a C-vitamin, az A-vitamin/béta-karotin, a szelén és az E-vitamin enyhíthetik a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást és korlátozhatják az oxidatív stresszt.
Ezeket az antioxidánsokat számos különböző élelmiszerben megtalálhatja, amelyek közül néhányat talán már most is szívesen fogyasztasz. Nagy mennyiségű antioxidáns található a gyümölcsökben, zöldségekben, diófélékben és teljes kiőrlésű gabonafélékben, kisebb mennyiségű antioxidáns pedig a húsokban, baromfiban és halakban.
Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása jótékony hatással lehet a szív egészségére, és segíthet csökkenteni a fertőzések és a rák egyes formáinak kockázatát. Az antioxidánsok rákellenes hatásainak tanulmányozására különös figyelemet fordítanak.
Például a kvercetin nevű antioxidáns, amely többek között az almában, a citrusfélékben, a gyümölcsökben, a hagymában, a vörösborban és a petrezselyemben is megtalálható, hatékonyan pusztítja el a kóros sejteket, miközben az egészséges sejtek épségben maradnak. A kvercetin beavatkozik a sejtek életciklusának egyes fázisaiba, és különböző daganatokban programozott sejthalált indukál.
Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fokozhatják a testmozgásból eredő regenerációt és az erőnlétet, valamint javíthatják a sportteljesítményt.
Antioxidáns “bombák”
- Gránátalma
- Lazac
- Szőlő
- Alma
- Spenót
- Étcsokoládé
- Áfonya
- Goji bogyók
- Cékla
Az antioxidánsok élelmiszer-forrásait a nagyobb felszívódási képesség és a tápanyagokban gazdag élelmiszerekből származó egyéb előnyök sokasága miatt részesítjük előnyben. Számos antioxidánshoz azonban étrend-kiegészítők is kaphatók, amelyek segíthetnek a szintek növelésében vagy a táplálkozás hiányosságainak pótlásában. Következő cikkünkben erről is szó lesz.
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.