A szamóca (Fragaria) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó nemzetség neve, valamint a vadon termő fajok gyümölcsének elnevezése. Magyarországon a termesztett szamócafajokat epernek nevezzük. Az eper termése nem a virág kocsonyájának megvastagodott csúcsa, hanem az abba beágyazódó apró magok, sok botanikus szerint ezért az eper húsos részét helytelenül nevezzük gyümölcsnek.
Gyümölcs vagy sem, az eper az egyik legkedveltebb és a benne található vitaminok és ásványi anyagok miatt legegészségesebb kora nyári csemegénk, mely önmagában, nyersen is ízletes, de cukorral, tejszínnel vagy csokoládéba mártva igazi ínyencség válik belőle. Lefagyasztva, vagy szörpnek, dzsemnek eltéve egész évben élvezhetjük ízét és illatát.
Vitaminbomba
Az eper C-vitamin tartalmával kenterbe veri a citrusféléket is, 100 grammja 60 mg-ot tartalmaz. Alacsony energiatartalma miatt fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, 100 grammban csupán 35 kalória van, mivel nagy részét víz teszi ki, gyümölcscukortartalma pedig alacsony, ami semmit sem von le élvezeti értékéből.
A gyümölcs emellett kitűnő vas-, kalcium- és magnéziumforrás, a benne található szalicilsav (ami az aszpirin fő összetevője) miatt úgy tartják, remek fájdalomcsillapító és segít felvenni a harcot a megfázás tüneteivel.
Az eper legtöbbet emlegetett jótékony tulajdonsága a vértisztító hatása, melynek köszönhetően remek kiegészítője a méregtelenítő kúráknak, és segít elkerülni egy sor nyavalyát. Főleg a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák bizonyos fajtái, és méregtelenítő tulajdonsága miatt a kiválasztó szervek betegségei, fertőződései ellen ajánlott a fogyasztása.
A gyümölcs az emberi szervezetben hisztamint szabadít fel, ezért az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki, ami csalánkiütés formájában jelentkezik. Az eperallergia elkerülésének két megközelítési módja van: az egyik szerint teljes mértékben kerülni kell a gyümölcsöt, de vannak, akik úgy vélik, fokozatos hozzászoktatással immunissá tehető a szervezet az allergén anyaggal szemben. Ezzel kapcsolatban érdemes kikérni szakember véleményét.
Az eper és a bőrápolás
Az epret már az ókori rómaiak is használták bőrápolásra. Önmagában a zsíros, pattanásos bőr kezelésére ajánlott, mézzel, tejföllel és tejszínnel elkeverve pedig a normál és száraz bőr számára készíthető belőle bőrfiatalító arcpakolás. Használata után, főleg a száraz, érzékeny bőrűeknek érdemes hidratálókrémet használniuk. Az elhalt hámsejtekről is segít megszabadulni, a gyümölcssav kémiai, a magok fizikai hámlasztóként viselkednek.
Egy összenyomott eper húsával érdemes hetente egyszer átdörzsölni a fogakat is, mert kitűnő fogfehérítő.
Forrás: www.eletmod.msn.mainap.hu
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.