A kínai konyhában a belső, puhább leveleket nyersen halakhoz, húsokhoz fogyasztják, a külső, vastagabb leveleket pedig levesbe főzik. Savanyításával készítik a kimcsi nevű, savanyú káposztához hasonló sós ételt. Díszítésre is jól használható, tálald a szép, halvány, üde leveleken a vendégváró falatkákat, salátákat, mártogatós krémeket. C- vitaminban gazdag, ráadásul rengeteg aminosav és ásványi só található benne. Nagy mennyiségben tartalmaz folsavat és béta- karotint. Ízletes saláta készíthető belőle. Ne vágd ki a keményebb levélnyelet, mert az is nagyon finom és ropogós.
Zöldséges húsételekbe teheted, de készülhet belőle rakott zöldség, főzelék is. Izgalmassá teheted a megszokott húslevest vagy zöldséglevest. A kínai kelt nagyon sokféleképpen fűszerezheted. Lehet pirospaprikával, esetleg kaporral, köménnyel ízesíteni, de tejszínnel, szerecsendióval, rozmaringgal, kakukkfűvel franciás ízvilágot varázsolhatsz. Alacsony a kalóriatartalma, ezért ha fogyókúrázol, diétázol, akkor is bátran eheted. Rosttartalma miatt kitűnő hatása van az emésztésre. A többi káposztafélétől eltérően érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják, mert nem puffaszt.
Vásárláskor a halványzöld, kemény, ropogós levelű egyedeket keresd. Ügyelj arra, hogy alaposan öblítsd le a káposztát, mielőtt elkészíted. Fóliába csomagolva, a hűtőben tárolva akár hetekig megőrzi a frissességét. Magas a víztartalma, főzéskor átveszi más ételek ízét. Táplálkozás- élettani szempontból bébiételnek kiválóan alkalmas, például főtt burgonyával vegyítve.
Receptötlet:
Kínai kel-saláta csirkemellel
Hozzávalók:
- 3 db kisebb burgonya
- 5 dkg vaj
- 1 db csirkemell filé
- só, bors
- 1 db kínai kel
- 1 fej lilahagyma
Az öntethez:
- 1 ek mustár
- fél citrom leve
- 2 ek olívaolaj
- bors
- ízlés szerint édesítőszer
A krumplit mosd meg és héjában főzd meg. Ha megpuhult, öntsd le róla a vizet, húzd le a héját, vágd kockákra vagy karikákra és tedd félre. Egy serpenyőt forrósíts fel, tedd bele a vajat. Amikor megolvad a vaj, tedd rá a csirkemellet, sózd, borsozd. Süsd 3 percig az egyik felét, majd fordítsd meg, sózd, borsozd, és süsd újabb 3 percig. Serpenyőstől tedd a sütőbe, és 12-15 percig 180 fokon süsd.
Ha a hús átpuhult, vedd ki a sütőből és szeleteld fel. A kínai kelt vágd csíkokra, a lilahagymát pucold meg és vágd fel. Tedd a főtt krumplival együtt egy nagy tálba. Az öntethez a mustárt keverd el a citrom levével, az olajjal, a borssal és az édesítőszerrel. Forgasd össze a salátával. A szeletet csirkemellel tálald.
Forrás: dietaesfitnesz, gyogyszernelkul
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.