A közösség kezdetben négy élelmiszer adalékanyag-csoportot állapított meg, és ezekre a csoportokra jelölt ki számokat az alábbiak szerint:
1. Színezékek (E 100-E 199)
2. Tartósítószerek (E 200-E 299)
3. Antioxidánsok és antioxidáns szinergisták (E 300-E 399)
4. Emulgeálók, stabilizálók, sűrítők és zselésítők (E 400-E 499)
Mivel a csoportok néhol szűknek bizonyultak mára már nem mindig állapítható meg, hogy mely adalék hova is tartozik.
Az Európai Unió országaiban szigorúan ellenőrzik az adalékanyagokat. Törvény írja elő, hogy csak az adott célra engedélyezett anyagokat szabad alkalmazni, melyek a felhasználás szintjén egészségre bizonyítottan ártalmatlanok, alkalmazásuk technológiailag indokolt és a fogyasztó érdekeit szolgálja.
Felmerülhet azonban, hogy az ilyen szigorú procedúrákon keresztülesett adalékok miért borzolják oly gyakran a kedélyeket szinte az egész nyugati világban. Nos a szakemberek állítása szerint akárcsak bizonyos élelmiszerek (tej, eper, liszt) esetében, az E számokkal takart anyagnál is jelentkezhet túlérzékenység, allergia ezekre érzékeny embereknél. Az aggodalom viszont szerintük túlzott.
Bár vannak ellenérzéseink, azért beláthatjuk, hogy a XXI. század nyugati polgárai csak igen nagy nyűggel tudnának kizárólag "E nélküli" élelmiszereket fogyasztani. Rettegnünk tehát nem kell, de nem szabad túlzásokba sem esnünk. Hiszen a szakemberek tévedhetetlenségét még nem bizonyította semmilyen kutatás. A nemes középút itt is járható. Igyekezzünk minél több friss élelmiszert fogyasztani, minél kevesebb előre gyártott terméket vásárolni. Bár a manapság használt tartósító eljárások jók, az azonban vitathatatlan, hogy a friss alapanyagokból, magunk által készített étel varázsát nem pótolhatja egy zacskó por és némi forró víz elegye.
Forrás:http://www.gourmandnet.hu
SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!
SPEEDFIT
Fitnesz és Szolárium Stúdió
Győr – Dunacenter
06/96 528-448
https://www.speed-fit.hu
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.