Szeretsz grillezésre szupermarketből kész barbecue-szószokat vásárolni? Sajnos ez nem tesz jót az egészségednek, mivel cukor és adalékanyagok lapulnak benne. Íme 5 egészséges alternatíva, ezekre az alkalmakra!
Sok grillszósz létezik – de valójában nagyon kevés, ami egészséges is, mivel a szupermarket késztermékeiben sok hozzáadott cukor, aroma, színezék és tartósítószer található. A következő alkalommal készítsd el saját grillszószod, íme az 5 legjobb recept házi grillszószokhoz:
1. Házi koktélszósz:
A legtöbb édes mártás alapja a majonéz, ezért sok zsírt is tartalmaz. Ezek tele vannak tartósítószerekkel, színezékkel és kalóriával is (átlagosan 229 kcal / 100 g). Így készíts egészséges koktélszószt magadnak: 1 csésze joghurt, 60 g tejföl, 5 evőkanál paradicsompüré, 2 teáskanál Metaxa, 1 apróra vágott fokhagyma, só és bors pillanatok alatt zsírszegény helyettesítővé válik.
2. Avokádókrém/Guacamole:
Könnyen elkészítheted saját guacamolédat 2 érett avokádóból, 1 gerezd fokhagymából és 1 paradicsomból: Az avokádót villával pépesítsd, és keverd krémesre, majd nyomd össze a fokhagymát és keverd bele. A paradicsomot finomra vágjuk, és hozzáadjuk a tejszínhez. A guacamole-t erősen fűszerezzük sóval és borssal, majd ízlés szerint adjunk hozzá egy csepp citromlevet.
3. Házi barbecue szósz:
Az amerikai klasszikusban a tömeg körülbelül fele gyakran tiszta cukorból áll (215 kcal / 100 g). A barbecue szósz mesterséges füstízt és színt is tartalmaz. A házi készítésű BBQ szósz sokkal jobban fog ízleni: egyszerűen 100 g paradicsompüré, 50 ml almaecet, 1 teáskanál méz, egy csepp citromlé és két csepp Tabasco, ½ teáskanál chilipüré (chilipor is lehet), ½ apróra vágott hagyma és egy préselt gerezd fokhagyma, valamint só és bors mindaz, amit össze kell keverned.
4. Cukor nélküli ketchup:
A paradicsomból készült ketchup sok egészséges likopint tartalmaz (többek között a szívet is védi), de sajnos 9gramm cukrot is tartalmaz 100 grammonként. Az egészséges ketchup receptje nem tartalmaz cukrot (mézzel készül): 500 ml paradicsompürét együtt 40 g paradicsomszósszal, 2 evőkanál almaecettel és 1 teáskanál mézzel, keverés közben felhevítünk. Ez után add csak hozzá a fűszereket: ½ teáskanálnyi sót, borsot, szárított rozmaringot és oregánót, valamint fokhagymaport. Utána csökkentsd a hőt és sűrítsd be a ketchupot, esetleg adj hozzá egy kis vizet. Tálalás előtt hagyd kihűlni.
5. Tzatziki:
A fokhagymás mártogatós alig tartalmaz szénhidrátot és kevés zsírral is bír (94 kcal / 100 g). De a kínált késztermékek gyakran ízesítettek. Az egészségesebb tzatziki-hez egyszerűen keverj össze 2 gerezd apróra vágott fokhagymát, ½ reszelt uborkát és 2 evőkanál olíva olajat, 500 gramm alacsony zsírtartalmú joghurtban. Vágj fel 1/2 csokor kaprot, és add hozzá. Végül adj hozzá egy csepp citromlevet, ízlés szerint sót és borsot, és kész is.
Ha további egészségtudatos receptekkel, ötletekkel gazdagodnál, keresd fel edzőinket, így a helyes úton járva éred el céljaidat.
Jó ételekkel, jobb életet kívánunk!
SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.