A ma elfogadott nézetek többsége szerint a táplálkozás az emberek egészségi állapotát legalább 60 % körüli szinten befolyásolja. Más szavakkal, azokban az országokban, amelyekben az emberek egészségtelenül táplálkoznak, önmagában a testedzéssel nehezebb a rossz élettani hatásokat kompenzálni.
A mai korra jellemző civilizációs betegségek (a szív-és keringési rendszer problémái, rosszindulatú daganatok) nagy része a rossz táplálkozási szokásoknak is köszönhető.
Milyen helytelen táplálkozási szokásoktól érdemes tartózkodni?
Először is a magas kalóriatartalmú, zsírokban gazdag ételek túlzott fogyasztásától. Az emberek nem kis hányada kalóriaszükségletének nagy részét messze túllépi, ráadásul éppen telített zsírok sokaságának bevitelével.
További hibaforrás a napi étkezések kihagyása, (főleg a reggeli, tízórai illetve uzsonna) melynek eredményeként délben és este sokan többfogásos ételcsodákkal terhelik meg emésztőrendszerüket.
Ezeken felül még érdemes hangsúlyozni a folyadékbevitelt, elsősorban tiszta víz, illetve ásványvíz formájában ajánlott 2-3 liter.
Mindazoknak, akik szeretnének egészségesebben táplálkozni és élni, érdemes átgondolni a táplálkozásukban esetlegesen meglévő hiányosságokat.
Melyek ezek?
- Több kalóriát juttatnak szervezetükbe, mint amennyit felhasználnak. Ez már néhány hónap alatt elhízáshoz vezethet, hosszabb távon pedig egy sor egészségügyi problémát okozhat. ( keringési rendellenességek, vérnyomásgondok, ízületi fájdalmak, légzési nehézségek, emésztési problémák).
- Feleslegesen sok, magas koleszterintartalmú ételt fogyasztanak. / az elfogadott napi érték 300 mg körül van/. Például:10 dekagramm zsírosabb sonka, szalámi , hús vagy sajt önmagában 100mg koleszterintartalommal bír, ugyanennyi vaj már 250 mg-ot tartalmaz,egy teljes tojás pedig 470 mg-ot.
- Feleslegesen sok fehér cukrot esznek./ elsősorban ételízesítőként felhasználva/. Ennek következménye lehet a fogszuvasodás, cukorbetegség kialakulása, elhízás egyaránt.
- Magas a sóbevitelük. A túl sok sós étel fogyasztása magas vérnyomást , szívproblémákat okozhat.
- Kevés rostban gazdag zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak.Ennek egyik következménye az alacsony rostbevitel, másik a kevés vitamin, nyomelem és ásványi anyag bevitele.
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.